Słyszałeś o młodym jęczmieniu? Jest coraz bardziej popularny i ludzie chętniej wprowadzają go do diety. Choć jego smak pozostawia wiele do życzenia, to jego właściwości przekonują do regularnego spożywania.
Młody jęczmień jest specjalnie osuszany oraz proszkowany i najczęściej spożywa się go rozpuszczając z wodą. Woda nie może być gorąca, ponieważ temperatura wpłynie na utratę wszystkich witamin.
Młody jęczmień i jego właściwości:
1. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz E, beta-karotenu, wapnia, żelaza, magnezu i cynku.
2. Jest bogaty w niezbędne aminokwasy dla organizmu.
3. Ma silne właściwości przeciwutleniające.
4. Skutecznie leczy owrzodzenia i trądzik.
5. Łagodzi bóle stawów i niweluje stany zapalne.
6. Zapewnia równowagę kwasowo-zasadową.
7. Chlorofil natlenia krew.
8. Błonnik wspomaga przemianę materii.
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ