Klopsiki jaglane z kapustą, suszonymi pomidorami i soczewicą. Idealny obiad biegacza

Nie macie pomysłu na obiad? Szybkie w wykonaniu klopsiki powinny wam zasmakować.

PolskaBiegaPolskaBiega Weganon

Przepis przygotowany został przez Pawła Ochmana z bloga Veganon .

SKŁADNIKI:

- mała główka kapusty włoskiej (lub pozostałość po robieniu gołąbków),

- pół szklanki suchej kaszy jaglanej,

- pół szklanki zielonej soczewicy,

- słoik suszonych pomidorów w oleju (ok. 300 g),

- sól i pieprz do smaku,

- szklanka mąki ryżowej,

- łyżka oregano,

- łyżeczka curry,

- łyżeczka majeranku.

PolskaBiegaPolskaBiega Weganon

WYKONANIE:

- kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem i ugotować w 1 szklance wody na małym ogniu pod przykryciem aż wchłonie wodę (ok. 15 minut). Wystudzić,

- w tym samym czasie do drugiego garnka włożyć liście kapusty, gotować 15-20 minut, wystudzić i odcisnąć nadmiar wody,

- soczewicę ugotować w wodzie, odcedzić, wystudzić,

- z pomidorów odlać olej i zmiksować z soczewicą i kapustą. Dodać kaszę i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na pół godziny,

- formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na papierze do pieczenia i piec 25 minut w 180 stopniach,

- wyjąć z piekarnika i odczekać kilka chwil by nabrały ścisłej konsystencji.

Klopsiki idealnie komponują się z sosem pomidorowym albo pesto. Można podawać z makaronem.

WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ  TUTAJ

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.