- mała główka kapusty włoskiej (lub pozostałość po robieniu gołąbków),
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej,
- pół szklanki zielonej soczewicy,
- słoik suszonych pomidorów w oleju (ok. 300 g),
- sól i pieprz do smaku,
- szklanka mąki ryżowej,
- łyżka oregano,
- łyżeczka curry,
- łyżeczka majeranku.
- kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem i ugotować w 1 szklance wody na małym ogniu pod przykryciem aż wchłonie wodę (ok. 15 minut). Wystudzić,
- w tym samym czasie do drugiego garnka włożyć liście kapusty, gotować 15-20 minut, wystudzić i odcisnąć nadmiar wody,
- soczewicę ugotować w wodzie, odcedzić, wystudzić,
- z pomidorów odlać olej i zmiksować z soczewicą i kapustą. Dodać kaszę i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na pół godziny,
- formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na papierze do pieczenia i piec 25 minut w 180 stopniach,
- wyjąć z piekarnika i odczekać kilka chwil by nabrały ścisłej konsystencji.
Klopsiki idealnie komponują się z sosem pomidorowym albo pesto. Można podawać z makaronem.
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ