Przepis na pączki [TRADYCYJNY I WEGAŃSKI]

Jeden pączek ma około 300 kcal. Dużo? To raptem 20-30 minut biegania. Problem zaczyna się, gdy trudno nam się powstrzymać, by nie sięgnąć po następne. Jest ratunek: pączki zdrowsze, oparte wyłącznie na roślinnych składnikach. Na dodatek w prosty sposób możesz przygotować je w domu.

Pączki. Słodkie, tłuste, niezdrowe i cholernie smaczne. Możesz się odwracać plecami, oczy zamykać, ale one i tak cię dopadną. W domu (telewizja, Internet, a od sąsiadów bucha zapach palonego tłuszczu), w drodze do pracy (kolejki do cukierni jak za PRL-u), w pracy (raz na rok szef się szarpnie i kupi dla każdego po dwa - resztą schowa u siebie w biurze). Cóż zatem robić? Poddać się. Każdego dnia ciężko pracujesz, wszak już za 2 miesiące rusza pełną parą sezon startowy. Wchodzisz w prędkości, a kilometraż nie spada. Należy ci się. Jest tylko jedno, maleńkie...ale...

Jak się domyślasz, ile zjesz, tyle musisz wybiegać. Zatem:

1-2 pączki to od 300 do 600 kcal . Nie ma problemu. I tak planowałeś wyjść na minimum 30 minutowy trening.

3-4 pączki to 900 - 1200 kcal . Dla dużego faceta to będzie jakaś godzinka biegu. Drobna dziewczyna musi się liczyć z tym, że bez 1,5 godzinki treningu się nie obędzie.

5-6 pączków to 1500 - 1800 kcal . Robi się grubo. Długie wybieganie to absolutna konieczność. Nie martw się, dziś jednak biegowe ścieżki nie będą szczególnie zapełnione. Jutro dopiero się zacznie, bo w końcu trzeba się zabrać za te "noworoczne postanowienia".

7-8 pączków to 2100 - 2400 kcal . Odpuść sobie dziś obiad i kolację. Zaoszczędzony na gotowaniu czas poświęć na swobodne wybieganie oraz sesję fitnessu.

9 pączków i więcej to minimum 2700 kcal . Jeśli planujesz dziś pobiegać, zabierz ze sobą dużo papieru toaletowego.

Zobacz wideo

Masz dużo czasu? Lubisz gotować, piec, pichcić, przyrządzać? Mamy dla ciebie dwa przepisy na pączki. Jeden - tradycyjny. Drugi - to niespodzianka. Nie smakuje jak klasyczny pączek, ale nie oznacza to, że będzie gorszy.

CIASTKA OWSIANE Z MALINAMI [PRZEPIS]

Tradycyjny przepis na pączki

Składniki:

500 g mąki pszennej

szklanka mleka

50 g świeżych drożdży

4 łyżki masła lub margaryny

1/2 szklanki cukru (100g)

4 żółtka

1 jajko

4 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżka spirytusu

dżem lub powidła

olej do smażenia

cukier puder lub skórka kandyzowana z pomarańczy do posypania

Przygotowanie:

Wsyp rozkruszone drożdże do pojemnika, dodaj 1/4 szklanki mleka, 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru. Wymieszaj, zostaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Podgrzej pozostałe mleko. Mąkę i sól wsypać do miski. Dodaj drożdże, wlej mleko. Ubij jajka wraz z cukrem waniliowym i również wlej do miski.

Rozpuść masło lub margarynę, w tym czasie wyrabiaj ciasto. Po ok. 15 minut dodaj tłuszcz, wyrabiaj dalej przez kilka minut.

Przykryj ciasto ściereczką, pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po ok 1,5 godzinie wyciągnij ciasto na podsypaną mąką stolnicą. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości mniej więcej 2 cm, szklanką wytnij krążki. Równomierne rozłożone na stolnicy krążki ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia.

Aby przygotować pączki z nadzieniem, należy położyć każdy krążek na dłoni, na środku umieścić łyżeczkę konfitury, a następnie zlepić brzegi i uformować kulkę.

Olej rozgrzej w dużym garnku. Pączki smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony. Nie mogą zbyt szybko się rumienić, w przeciwnym razie w środku będą surowe.

Rumiane, wystudzone pączki dekorujemy pomarańczową skórką i/lub cukrem pudrem.

LEKI A BIEGANIE. CZEGO NIE POWINNIŚMY ZAŻYWAĆ TRENUJĄC?

Przepis na pączki (opcja wegańska)

Nie oszukujmy się. Te pączki nie smakują jak tradycyjna wersja i w dalszym ciągu jest to mączny, smażony produkt. Jednak są ciekawą i równie pyszną alternatywą.

Pączki warszawskiePączki warszawskie Fot. Shutterstock.com Fot. Shutterstock.com

Składniki:

1 kg mąki

1 szklanka mleka roślinnego

100 drożdży

opakowanie tofu

2 łyżki syropu klonowego

łyżka oleju kokosowego

1-2 łyżki spirytusu

olej rzepakowy do smażenia

dżem lub marmolada

do dekoracji: płatki migdałowe i/lub skórka pomarańczy

Przygotowanie:

Wsyp rozkruszone drożdże do pojemnika, dodaj 1/4 szklanki mleka, 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru. Wymieszaj, zostaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Zmiksuj tofu z resztą mleka, umieść masę w misce. Wsyp mąkę, dodaj drożdże. Zagniataj ciasto, aż stanie się elastyczne (nie powinno kleić się do rąk). Dodaj spirytus, olej kokosowy, zagniataj dalej. Przykryj ciasto ściereczką, pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po ok 1,5 godzinie wyciągnij ciasto na podsypaną mąką stolnicą.

Kolejne kroki wyglądają identycznie, jak w tradycyjnym przepisie.

Zobacz wideo