SKŁADNIKI
- Batat
- Rozmaryn, słodka papryka wędzona i bazylia
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie frytek nie stanowi większego problemu. Wystarczy, żeby obrać i pokroić ziemniaka. Przygotowane frytki skropcie odrobiną oliwy z oliwek i przyprawcie rozmarynem, słodką papryką wędzoną oraz bazylią. Frytki nabiorą wtedy intensywniejszego smaku.
Wszystko pieczcie przez około 30 minut w 180 stopniach.
Pieczone bataty możecie podawać np. z dipem jogurtowym lub dodać po prostu odrobinę soli i pieprzu.
Dlaczego warto jeść bataty?
Słodkie ziemniaki są idealnym źródłem węglowodanów. Wprowadzając je do diety można w bardzo łatwy sposób zbilansować starty energetyczne po wysiłku. Oprócz tego są źródłem minerałów i antyoksydantów. Posiadają również niezbędną do prawidłowego trawienia, zdrowia skóry i zębów - witaminę C.
Są bogatym źródłem węglowodanów (włączając je do diety można w łatwy sposób zbilansować straty energetyczne związane z długotrwałym wysiłkiem oraz uzupełnić straty glikogenu) jak i minerałów i antyoksydantów. Są źródłem witaminy C - niezbędnej do prawidłowego trawienia, zdrowia skóry, zębów oraz tworzenia komórek krwi.
WIĘCEJ PODOBNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ