Sposób na zdrowe frytki z batatów [PROSTY PRZEPIS]

Bataty to dobry sposób na zbilansowanie strat energetycznych związanych z długotrwałym wysiłkiem. Warto zatem słodkie ziemniaki wprowadzić do swojej diety - chociażby w postaci zdrowych frytek.

SKŁADNIKI

- Batat

- Rozmaryn, słodka papryka wędzona i bazylia

- Oliwa z oliwek

- Sól i pieprz

Frytki z batatówFrytki z batatów ANDRZEJ KRASOWSKI

PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie frytek nie stanowi większego problemu. Wystarczy, żeby obrać i pokroić ziemniaka. Przygotowane frytki skropcie odrobiną oliwy z oliwek i przyprawcie rozmarynem, słodką papryką wędzoną oraz bazylią. Frytki nabiorą wtedy intensywniejszego smaku.

Wszystko pieczcie przez około 30 minut w 180 stopniach.

Pieczone bataty możecie podawać np. z dipem jogurtowym lub dodać po prostu odrobinę soli i pieprzu.

Dlaczego warto jeść bataty?

Słodkie ziemniaki są idealnym źródłem węglowodanów. Wprowadzając je do diety można w bardzo łatwy sposób zbilansować starty energetyczne po wysiłku. Oprócz tego są źródłem minerałów i antyoksydantów. Posiadają również niezbędną do prawidłowego trawienia, zdrowia skóry i zębów - witaminę C.

Są bogatym źródłem węglowodanów (włączając je do diety można w łatwy sposób zbilansować straty energetyczne związane z długotrwałym wysiłkiem oraz uzupełnić straty glikogenu) jak i minerałów i antyoksydantów. Są źródłem witaminy C - niezbędnej do prawidłowego trawienia, zdrowia skóry, zębów oraz tworzenia komórek krwi.

WIĘCEJ PODOBNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.