• Link został skopiowany

Bieganie powoduje anemię? MIT!

Jak pokazują badania, anemia wywołana niedoborem żelaza wcale nie występuje częściej u biegaczek, niż u nie-biegaczek. Dość typowym zjawiskiem jest jednak tzw. anemia sportowa, która stanowi naturalny element przystosowawczy organizmu do treningu wytrzymałościowego, ale nie jest anemią sensu stricto.
WBC w morfologii krwi to wskaźnik określający liczbę białych krwinek
Shutterstock

Anemia powszechnie kojarzona z niedostatecznym poziomem żelaza, charakteryzuje się niskim stężeniem hemoglobiny we krwi (norma: 11,5-16,5 g/100 ml) i jest w największym stopniu spowodowana przez dietę ubogą w produkty zawierające żelazo. Utrata żelaza na skutek treningu jest w przypadku biegaczek rekreacyjnych nie tylko bardzo rzadkim zjawiskiem, ale również ilość traconego pierwiastka jest stosunkowo niewielka i nie powinna wywoływać żadnych konsekwencji.

Głównym winowajcą anemii pozostaje więc zła dieta, a ten problem z kolei w większym stopniu dotyczy osób, które nie uprawiają sportu. Biegające kobiety przykładają z reguły większa uwagę do tego co, ile i jak jedzą, częściej sięgają po wartościowe produkty mając na uwadze, iż właściwie zbilansowana dieta stanowi jeden z elementów dobrego treningu.

Trzeba jednak pamiętać, że wysiłek fizyczny pociąga za sobą wzrost zapotrzebowania na żelazo, dlatego warto wiedzieć po jakie produkty należy sięgać. Żywność bogata w żelazo obejmuje przede wszystkim czerwone mięso, podroby (wątróbka), warzywa strączkowe, warzywa o ciemnozielonych liściach, produkty pełnoziarniste, jajka, suszone owoce. Wchłanialność żelaza jest szczególnie skuteczna w obecności witaminy C, dlatego korzystnie jest łączyć produkty zawierające żelazo z owocami, warzywami lub sokami bogatymi w tę witaminę.

Dzienne zapotrzebowanie na żelazo w przypadku aktywnych fizycznie kobiet wynosi 18-19 mg. Dla porównania 100 g wątróbki cielęcej zawiera 12,2 mg tego pierwiastka, miseczka otrębów - 10 mg, 5 suszonych moreli - 7 mg, 2 kromki chleba razowego - 2 mg, a 1 duże jajko - 1,2 mg.

Przeczytaj również: Żelazo nie lubi herbaty.

Tekst: Agata Kołacińska

Dołącz do nas na Facebooku.

Komentarze (0)

Bieganie powoduje anemię? MIT!

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.