Oezil opublikował oświadczenie dot. wojny o Górski Karabach. "Jeden naród, dwa państwa"

Mesut Oezil opublikował w mediach społecznościowych specjalne oświadczenie, w którym poparł Azerbejdżan w wojnie o Górski Karabach. - Kłopoty Azerbejdżanu to nasze kłopoty, jego radość jest naszą radością - napisał piłkarz na Twitterze.

Pomocnik Arsenalu wskazał, że region Górskiego Karabachu, który należy do Azerbejdżanu, jest obecnie okupowany nielegalnie przez ormiańską armię. Na Twitterze piłkarz opublikował wymowny wpis, w którym opowiada się za azerską stroną w konflikcie zbrojnym z Armenią.

Zobacz wideo Kosmiczne pieniądze dla Lecha Poznań! Legia może o tym marzyć. [SEKCJA PIŁKARSKA #66]

Oezil opowiada się za Azerbejdżanem w konflikcie zbrojnym z Armenią o Górski Karabach. Piłkarz Arsenalu opublikował wymowny wpis

- Jeden naród, dwa państwa - napisał Mesut Oezil, odnosząc się do braterstwa i silnych więzi między Turcją a Azerbejdżanem. - Kłopoty Azerbejdżanu to nasze kłopoty, jego radość jest naszą radością - oznajmił piłkarz, który od lat popiera działania prezydenta Turcji Recepa Erdogana.

- Dla mnie ważne jest, aby wszyscy na świecie wiedzieli, że region Górskiego Karabachu jest według prawa terenem uznawanym przez Azerbejdżan, a mimo to jest obecnie nielegalnie okupowany. W marcu 2008 roku Zgromadzenie Ogólne Organizacji Narodów Zjednoczonych przyjęło rezolucję potwierdzającą integralność terytorialną Azerbejdżanu i żądającą wycofania wszystkich sił armeńskich - napisał Oezil w oświadczeniu, potępiając tym samym działania zbrojne Armenii. Oezil dodał, że decyzja ONZ w sprawie sporu powinna zostać podtrzymana i uznana. Jego zdaniem obecna wojna o Górski Karabach stanowi dla ludzi poważny niepokój, a także zagraża międzynarodowemu pokojowi i bezpieczeństwu. - Osiągnijmy pokój i pracujmy na rzecz uczciwej przyszłości bez przemocy. Każda śmierć po obu stronach to strata dla wszystkich - zakończył Oezil.

Górski Karabach, etniczna enklawa ormiańska w Azerbejdżanie, zamieszkana przez 150 tys. osób, jest zarządzana przez ormiańskich separatystów, wspieranych przez Erewań. Separatyści od dziesięcioleci bezskutecznie usiłują odciąć się od Azerbejdżanu i stać się częścią Armenii.

Oezil jest niemieckim pomocnikiem tureckiego pochodzenia, który pomógł Niemcom wygrać Mistrzostwa Świata w 2014 roku. Od 2013 roku broni barw Arsenalu, kiedy przyszedł z Realu Madryt

Masz ciekawy temat związany ze sportem? Wiesz o czymś, co warto nagłośnić? Chcesz zwrócić uwagę na jakiś problem? Napisz do nas: sport.kontakt@agora.pl

Przeczytaj także:

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.