Składniki na lody:
- 0,5 puszki mleka kokosowego
- 2 duże banany
- ok. 150 g jarmużu
- garść posiekanej mięty
- 50-70 g gorzkiej czekolady pokrojonej na maleńkie kawałeczki lub wiórki czekoladowe
- cukier lub ksylitol do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Zmiksować jarmuż, miętę, banany, mleko, wsypać cukier/ksylitol. Masę wlać do formy i zamrozić. Następnie wyciągnąć z zamrażalnika, wsypać czekoladę, ponownie zmiksować. Zamrozić ponownie.
Gotowe!
PRZECZYTAJ: Poznaj przekąski, które tylko wydają się zdrowe
Clatronic ICM 3594 | Klarstein Fruits-on-ice | Severin EZ 7404 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Do przygotowania tych lodów przygotuj wyłącznie...banany (opcjonalnie można dodać również syrop klonowy). Wystarczy, że zamrozisz banany, a po wyjęciu z zamrażalnika zmiksujesz na gładką masę. Są naprawdę pyszne, kremowe w przeciwieństwie do wodnistych sorbetów ze sklepu.
Lody możesz podawać na patyku ( po ponownym zmrożeniu) lub w pucharku z ulubionymi dodatkami: płatkami migdałów, owocami, bitą śmietaną.
PRZECZYTAJ: "WF w szkole to za mało". Zasady odchudzania dziecka
To najsłodsza i najmniej bogata w składniki odżywcze opcja domowych lodów. Plusy jednak równoważą minusy (pod warunkiem, że nie objadamy się tym deserem codziennie). Lody są banalnie proste w przygotowaniu oraz smakują wprost bajecznie...
Składniki:
- puszka mleka kokosowego
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 5 łyżek wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Czekoladę trzemy na tarce. Mleko kokosowe spulchniamy poprzez zmiksowanie, dodajemy wiórki kokosowe i czekoladę. Miksujemy dalej. Masę chłodzimy przez godzinę w lodówce.
Podajemy z dodatkiem owoców i/lub orzechów.