Ukraina stawia żądania Rosji. "Silne stanowisko"

Wojna w Ukrainie trwa już trzy miesiące. Przez ten czas ucierpiało nie tylko bardzo wiele cywilów i żołnierzy, ale też ukraińska infrakstruktura - w tym stadiony. - Liczę, że straty wyrządzone przez Rosję ukriańskiemu futbolowi zostaną zrekompensowane - powiedział prezez ukraińskiego ZPN, Andrij Pawełko.

W ostatnim czasie portal sport.segodnya.ua przekazał, że zniszczone zostały kolejne obiekty sportowe za naszą wschodnią granicą. Ucierpiały między innymi obiekty w Czernihowie, Charkowie, Borodiance czy też Irpeniu. Ukraiński związek piłki nożnej zamierza wyciągnąć konsekwencje wobec Rosjan.

Zobacz wideo Ondrasek deklaruje walkę o powrót do ekstraklasy. "Nigdzie się nie wybieram"

UAF przygotowuje pozew przeciwko Rosji

W rozmowie z portalem WP SportoweFakty prezez ukraińskiej federacji, Andrij Pawłełko zaznaczył, że wraz z całym środowiskiem piłkarskim w Ukrainie szykują się do skierowania pozwu przeciwko Rosjanom. Ukraińcy chcą, aby ich najeźdźcy zrekompensowali wyrządzone zniszczenia.

Zlatan Ibrahimović przechodzi poważną operację, ale chce wrócićZlatan Ibrahimović przechodzi poważną operację, ale chce wrócić

- Jestem przekonany, że będziemy współpracować z naszymi międzynarodowymi partnerami prawnymi, aby podjąć silne stanowisko w sprawie Rosji i zniszczeń wojennych, jakie poniosła ukraińska piłka - powiedział Pawełko.

Więcej artykułów o podobnej treści znajdziesz na portalu Gazeta.pl.

Europejski Trybunał Praw Człowieka pomoże Ukraińcom

Oprócz samych piłkarzy i działaczy federacji do walki o rekompensatę zniszczeń wojennych włączy się także Europejski Trybunał Praw Człowieka. Władze ukraińskiego futbolu zamierzają działać w tej sprawie na poziomie międzynarodowym.

Chcą 10 piłkarzy z Premier League, by awansować na MŚ. Jamajka ma planChcą 10 piłkarzy z Premier League, by awansować na MŚ. Jamajka ma plan

- Liczę, że wszystkie podmioty ukraińskiej piłki dostarczą wszystkich niezbędnych informacji, aby nasi prawnicy mogli pracować nad wszystkimi kwestiami. Sprawy, które trafią do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka i sądów międzynarodowych na pewno zakończą się sukcesem, a straty wyrządzone przez Rosję ukraińskiemu futbolowi, zostaną zrekompensowane - dodał szef ukraińskiej federacji.

Prezes Ukraińskiego Związku Piłki Nożnej dodał również, że ma nadzieję, że po zakończeniu konfliktu wojennego wszystkie obiekty zostaną odbudowane. - Kiedy wojna się skończy, wszystko zostanie odbudowane  - zaznaczył Pawełko.