• Link został skopiowany

Barcelona szykuje wielki transfer. W grze suma powyżej 50 mln euro

FC Barcelona już planuje transfery na lato 2024 r. Jak poinformował niemiecki dziennik "Bild", mistrzowie Hiszpanii postanowili pozyskać zawodnika, który jako junior spędził w klubie siedem lat. Kwota transferu ma wynieść około 60 mln euro.
Fot. Hendrik Schmidt / AP

Oriol Romeu, Ilkay Guendogan, Inigo Martinez, Joao Cancelo, Joao Felix - to piłkarze, którzy wzmocnili Barcelonę latem 2023 r. Mimo że klub z Katalonii ma spore problemy finansowe, to już planuje wzmocnienia na przyszły rok.

Zobacz wideo Prezes Legii o ataku w Holandii: Zastanawialiśmy się czy ten ochroniarz nie jest na jakichś środkach

Jak poinformował niemiecki dziennik "Bild", do Barcelony może trafić Dani Olmo. To Hiszpański pomocnik, który obecnie jest zawodnikiem RB Lipsk. Jak poinformował niemiecki dziennik Olmo ma kosztować Barcelonę około 60 mln euro.

Co ciekawe, 25-letni Olmo spędził w Barcelonie siedem lat. Hiszpan trafił do klubu w 2007 r., kiedy miał dziewięć lat. Pomocnik został wypatrzony przez skautów Dinama Zagrzeb i niespodziewanie wyjechał do Chorwacji w 2014 r.

Barcelona szykuje transfer Olmo

W Dinamie Olmo grał sześć lat. W pierwszej drużynie rozegrał 124 mecze, w których zdobył 34 bramki i miał 28 asyst. Olmo zdobył z klubem pięć tytułów mistrza Chorwacji oraz trzy krajowe puchary.

W styczniu 2020 r. Hiszpan podpisał czteroletni kontrakt z RB Lipsk. Niemcy zapłacili za zawodnika 30 mln euro. Do tej pory Olmo rozegrał w Niemczech 127 meczów, strzelił 26 goli i miał 30 asyst. Z klubem zdobył dwa Puchary Niemiec i jeden Superpuchar Niemiec. Obecna umowa Olmo obowiązuje do czerwca 2027 r.

Olmo to 32-krotny reprezentant Hiszpanii, dla której strzelił siedem goli. Pierwszego już w debiucie przeciwko Malcie (7:0). Było to 15 listopada 2019 r. W zeszłym roku Olmo wygrał z Hiszpanią Ligę Narodów.

Wcześniej pomocnik odnosił też sukcesy z kadrami młodzieżowymi. W 2019 r. został mistrzem Europy U-21, a rok później wicemistrzem olimpijskim.

Więcej o: