Tenis. Potęga Djokovica. Wielki sukces z glutenem w tle

Kluczem do wielkich sukcesów Novaka Djokovicia w obecnym sezonie jest zmiana diety. Serio. 23-letni Serb, który wygrał 24 mecze z rzędu, zdradził, że formę zawdzięcza lekarzowi - Igor Cetojević dokonał ważnego odkrycia: stwierdził, że Djoković jest uczulony na gluten.

Djoković to tegoroczny triumfator Australian Open, zwycięzca prestiżowych turniejów w Dubaju, Miami i Indian Wells. Serb jest nie do zatrzymania. Tenisista nie dał się pobić w kolejnych 24 meczach. Recepty na jego fantastyczną grę nie znaleźli ani Rafael Nadal, ani Roger Federer.

Serb przyznał teraz, że olbrzymi wpływ na jego formę miał specjalista żywienia, dietetyk Igor Cetojević, który dołączył do jego ekipy osiem miesięcy temu.

- Igor wykonał doskonałą robotę. Zmienił moją dietę, odkrył, że jestem uczulony na gluten - stwierdził Djoković. Od miesięcy Serb nie je już produktów, w których w skład wchodzi gluten.

- Koniec z pizzą, makaronem czy chlebem. Straciłem trochę na wadze, ale to pomogło - jestem bardziej zwinny, czuję się doskonale - stwierdził zwycięzca Australian Open.

Tenisista podkreśla, że wokół siebie skonstruował idealny dla jego potrzeb sztab ludzi. Trenerzy, ich asystenci, medycy tworzą zespół, bez którego nie byłoby wielkich zwycięstw. Djoković: - Wiem, że jestem w stanie wygrywać z najlepszymi rakietami świata. Kiedyś było inaczej - jeżeli wychodziłem na kort przeciwko Federerowi czy Nadalowi traciłem swoje atuty przez brak konsekwencji. Nie potrafiłem utrzymać koncentracji, luzu psychicznego, pewności siebie.

Alergia na gluten czyli jeden dzień z życia Novaka Djokovicia

Dieta bezglutenowa polega na całkowitym wykluczeniu pokarmów z dodatkiem zbóż: pszenicy, jęczmienia i żyta. W jadłospisie alergika glutenowego powinny znajdować się produkty z kukurydzy, ryżu, kaszy, gryki, prosa, mąki ziemniaczanej czy mąki sojowej. Alergik nie może jeść zwykłego pieczywa i makaronu, kaszy manny i jęczmiennej, płatków owsianych, ciasta i słodyczy zawierających mąkę pszenną. Przykładowy jadłospis alergika powinien bazować więc na wyrobach mięsnych, warzywach i owocach.

Rok 2011 - dominacja Novaka Djokovicia

Serbski tenisista jest zdecydowanym numerem 1 tegorocznego cyklu ATP. Djoković nie poczuł smaku porażki w ostatnich 24 meczach, największym jego osiągnięciem w tym sezonie jest zwycięstwo w Australian Open. Djoković wygrał wszystkie turnieje, w których wystąpił w tym roku. 23-letni zawodnik jest głównym faworytem do zwycięstwa w zbliżającym się turnieju Roland Garros.

Sukcesy Djokovicia w 2011 roku

1000 dni - czarna passa Agnieszki Radwańskiej ?

Więcej o: