Sport.pl

Djoković złamał przepisy Wimbledonu podczas meczu z Hurkaczem. Musiał zdjąć czapkę

Novak Djoković pokonał Huberta Hurkacza w 3. rundzie Wimbledonu. Serb podczas spotkania z Polakiem miał niespodziewane problemy z regulaminem turnieju.

Hubert Hurkacz pierwszy raz w karierze osiągnął w Wielkim Szlemie poziom 3. rundy. W piątek 22-latek z Wrocławia odpadł z Wimbledonu, po zaciętym meczu z Novakiem Djokoviciem (5:7, 7:6, 1:6, 4:6). Dla Serba był to pierwszy prawdziwy test podczas tegorocznego turnieju w Londynie. Lider rankingu miał też w meczu z Polakiem problemy z regulaminem Wimbledonu.

Zobacz wideo

W pierwszym secie sędzia główny w pewnym momencie nakazał Djokoviciowi zdjęcie czapki. Z zewnątrz była ona biała, ale pod spodem miała czarną podszewkę. Z kolei przepisy wimbledońskiej imprezy od lat zakładają, że cały ubiór zawodnika musi być biały. To święta tradycja tego turnieju. 

Djoković tłumaczy zamieszanie

Serb był zdziwiony uwagą arbitra. - W poprzednim meczu też grałem w tej czapce i dostałem potwierdzenie, że mogę ją nosić. Tym razem sędzia główny uznał, że nie mogę jej mieć - powiedział lider rankingu na pomeczowej konferencji. I dodał: Chodzi mi o to, że nikt nie zwrócił się do mnie przed meczem, aby powiedzieć mi: "Cóż, nie można tak naprawdę nosić takiej czapki". Nie zawsze gram z nakryciem na głowie. To zależy od tego, czy jest słonecznie, czy tego potrzebuję.

W piątek w Londynie było wyjątkowo gorąco - pełne słońce i temperatura przekraczająca 26 stopni. Djoković ostatecznie posłuchał się sędziego i w dalszej części spotkania grał już bez czapki na głowie.

Więcej o:
Komentarze (17)
Djoković złamał przepisy Wimbledonu podczas meczu z Hurkaczem. Musiał zdjąć czapkę
Zaloguj się
  • gonzoe

    Oceniono 13 razy 9

    Cały strój ma być biały? Jakoś krokodylek czy inne napisy na koszulce nie przeszkadzały już sędziemu...

  • dzynks

    Oceniono 8 razy 6

    Jak reklamy kurevek wpływają na wynik finansowy grupy Agora S.A.?

  • selda_comment

    Oceniono 6 razy 6

    Posłuchał się ¿

  • ref-lex

    Oceniono 10 razy 4

    Co za idiotyczny artykul. Przeciez czarnego pod spodem nie bylo widac. Podniebienie tez mu sprawdzili?

  • wozdo

    Oceniono 5 razy 3

    jeszcze czuprynę powinien przefarbować

  • fakej

    Oceniono 3 razy 1

    No to chyba powinna być dyskwalifikacja. Strach pomyśleć co by było jakby miał spodenki czerwone od wewnątrz.

  • taka_jest_prawda

    0

    W meczu Konty ze Stephens Angielka miała brzegi koszulki (rękawy) i czapki obszyte kolorowymi paskami bardziej widocznymi niż poddaszek czapki Novaka, ale to przecież Angielka więc jej przepisy nie dotyczą.

  • hen-live

    0

    Tradycja tradycją ale bez idiotyzmów bo to już jest śmieszne.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX