Raw Air - najbardziej morderczy turniej w kalendarzu Pucharu Świata w skokach narciarskich rusza już dzisiaj. W piątek odbędą się kwalifikacje do sobotniego konkursu w Oslo. W sumie zmagania w całym cyklu będą trwały do przyszłej niedzieli, 19 marca. Skoczkowie będą skakali dzień w dzień, a wszystkie ich skoki - również te kwalifikacyjne - będą ważne w kontekście końcowych wyników.
Na start zawodnicy od piątku do niedzieli pojawią się na legendarnej skoczni Holmenkollbakken w Oslo. W przeciwieństwie do poprzednich edycji Raw Air organizatorzy przewidzieli jedynie konkursy indywidualne. Potem rywalizacja przeniesie się do Lillehammer. Tu również zaszła pewna zmiana. Zamiast jednego konkursu odbędą się dwa, ponieważ odwołano zawody w Trondheim. Na olimpijskiej Lysgardsbakken skoczkowie będą skakać aż cztery dni z rzędu - od poniedziałku do czwartku. Na zakończenie tradycyjnie czeka ich weekend na mamuciej skoczni w Vikersund (17-19 marca).
Polskę w Raw Air będą reprezentowali: Dawid Kubacki, Kamil Stoch, Piotr Żyła, Aleksander Zniszczoł, Paweł Wąsek i Jakub Wolny. Turniej ten jest szczególny zwłaszcza dla Kamila Stocha, który triumfował w nim dwa razy, ostatnio w 2020 r. Tytułu sprzed roku będzie bronił Stefan Kraft, tyle że wtedy ze względu na przebudowę skoczni w Trondheim i mistrzostwa świata w lotach w Vikersund odbyły się raptem trzy konkursy. O wynikach całego cyklu zadecyduje suma not za wszystkie skoki konkursowe i kwalifikacyjne.
Więcej treści sportowych znajdziesz też na Gazeta.pl.
Turniej Raw Air rozpoczną piątkowe kwalifikacje do sobotniego konkursu indywidualnego. Początek zmagań na Holmenkollbakken w Oslo o godz. 17.00. Transmisję z kwalifikacji można będzie obejrzeć w Eurosporcie 1 oraz w internecie w Eurosporcie Extra, w płatnym serwisie Player.pl. Sam konkurs wystartuje w sobotę, 11 marca o godz. 14.40. Będzie go można obejrzeć również na kanale TVN. Zapraszamy do śledzenia relacji tekstowej na żywo na naszej stronie Sport.pl. A tak przedstawia się harmonogram całego turnieju:
Raw Air 2023 - terminarz: