Znamy kandydat闚 na stanowisko prezesa PZPS! 安iderski wchodzi do gry

Poznali鄉y kandydat闚 na stanowisko prezesa Polskiego Zwi您ku Pi趾i Siatkowej na lata 2021-2025. Jednym z nich jest Sebastian 安iderski, by豉 gwiazda reprezentacji.

Do tej pory znaliśmy sześciu kandydatów. Swój akces zgłosili: Ryszard Czarnecki (aktualny wiceprezes), Jacek Kasprzyk (ubiega się o reelekcję), Andrzej Lemek (rekomendowany przez Zarząd Małopolskiego Wojewódzkiego Związku Piłki Siatkowej), Konrad Piechocki (rekomendowany przez Zarząd Łódzkiego Wojewódzkiego Związku Piłki Siatkowej), Witold Roman (rekomendowany przez Mazowiecko-Warszawski Związek Piłki Siatkowej) i Tomasz Paluch (rekomendowany przez Lubuski Związek Piłki Siatkowej). Teraz do wyścigu dołączył właśnie Sebastian Świderski. Termin nowych zgłoszeń minął, bo już za miesiąc odbędzie się zjazdu delegatów, na którym odbędą się wybory na nowego prezesa polskiego związku.

Zobacz wideo "Kariera trenerska Marka Papszuna rozwija się wzorowo. Może dojść bardzo daleko"

Sebastian Świderski, urodzony w 1977 roku, to człowiek instytucja w polskiej siatkówce. Kiedyś wybitny siatkarz, reprezentant Polski w latach 1996-2011 (rozegrał w kadrze aż 322 mecze). Później trener, a od 2015 roku prezes Zaksy Kędzierzyn-Koźle. Jego największe sukcesy to: srebrny medal MŚ 2006, ćwierćfinał igrzysk olimpijskich (Ateny 2004 i Pekin 2008), 3. miejsce w Lidze Mistrz闚 2003 (z Mostostalem Kędzierzyn-Koźle), a także dwa Puchary Włoch. W 2006 roku zajął 3. miejsce w plebiscycie "Przeglądu Sportowego" na 10 najlepszych sportowców Polski.

Mecz Rosja - Białoruś na ME siatkarekWyłoniono wszystkie pary ćwierćfinałowe ME w siatkówce! Polska zna już drabinkę

Kto będzie głosował?

Prawo do wyboru nowego prezesa posiada 90 delegatów. Kto i ilu będzie miał reprezentantów?

• Dolnośląski WZPS - 7
  • Kujawsko-Pomorski WZPS - 5
  • Lubelski WZPS - 4
  • Lubuski WZPS - 5