Mocne oświadczenie Zagumnego. W tle układy polityczne. "Dobrze, że nie będę tego częścią"

Paweł Zagumny skomentował swoje odwołanie z roli prezesa Polskiej Ligi Siatkówki. - Chcę podziękować za wszystkie wiadomości. (...) Dostałem ich dziesiątki i jeżeli jest tak, jak czytam, że nawet nasza Siatkówka nie jest już wolna od układów politycznych i własnych interesów, to może i lepiej, że nie będę częścią obecnej rozgrywki - napisał w oświadczeniu.

Zagumny 22 listopada przestał pełnić funkcję prezesa PLS po tym, jak został odwołany przez Radę Nadzorczą trzy dni wcześniej, o czym informowaliśmy jako pierwsi. - Jestem zdziwiony i zaskoczony tą decyzją. Wyniki finansowe mnie tłumaczyły, większość założeń została przeze mnie wypełniona - mówił dla "Przeglądu Sportowego" Zagumny

Zobacz wideo Boniek snuje historię alternatywną: Załóżmy, że odbija mi szajba

Zagumny wydał oświadczenie. "Pozostanę na zawsze sportowcem i interesuje mnie tylko gra Fair Play"

Teraz były siatkarz reprezentacji Polski wydał oświadczenie na swoim profilu na Facebooku.

Siatkarskie derby Łodzi ŁKS Commercecon - Grot BudowlaniPolskie siatkarki inaugurują nową erę w europejskich pucharach! Chcą przerwać fatalną passę

"Pomimo:

• mojego zaangażowania w usprawnienie funkcjonowania PLS,
  • poprawę wyników finansowych spółki,
  • pozyskania w tych trudnych czasach wielu znaczących sponsorów,
  • pozytywnego odbioru sprawozdania finansowego przez Radę Nadzorczą, w ostatniej chwili ta sama Rada postanawia nie przedłużać mi kadencji.

W mojej naturze sportowca nie ma miejsca na wyciąganie i pranie brudów "poza szatnią", być może w tym temacie przyjdzie jeszcze czas na podsumowania.

Rywale Polaków na igrzyskach w Tokio mają nowego trenera! Legenda siatkówkiRywale Polaków na igrzyskach w Tokio mają nowego trenera! Legenda siatkówki

Chcę podziękować za wszystkie przychylne komentarze i wiadomości prywatne. Dostałem ich dziesiątki i jeżeli jest tak jak czytam (nie potwierdzam ale i nie zaprzeczam), że nawet nasza Siatkówka nie jest już wolna od układów politycznych i własnych interesów to może i lepiej, że nie będę częścią obecnej rozgrywki. Pozostanę na zawsze sportowcem i interesuje mnie tylko gra Fair Play.

Pora na nowe wyzwania, działanie w zgodzie ze sobą i zawsze z miłością do tego sportu, którego dobre imię jest dla mnie najważniejsze.

Z siatkówką i z Wami się nie żegnam.
Do zobaczenia!
Guma'5"

Osoby blisko PLS powiedziały nam, że Zagumny został odwołany, bo "coraz mniej współpracował z klubami i chciał wszystkimi rządzić". Nowym-starym prezesem PLS ma teraz zostać Artur Popko, który wcześniej pełnił już funkcję prezesa zarządu tego organu jeszcze pod nazwą Profesjonalnej Ligi Siatkówki - od 2000 do 2016 roku i od 2017 do 2018, gdy drugi raz zatrzymano go w związku ze sprawą podejrzeń o nieprawidłowościach przy organizacji mistrzostw świata w 2014 roku. Tę informację potwierdza nam coraz więcej osób związanych ze środowiskiem polskich lig kobiet i mężczyzn.