Vegenerat Biegowy wykorzystał sezonowy składnik, który właśnie pręży się na sklepowych półkach. Cóż zatem może być lepszego od ciasta z dyni? I to w połączeniu z gruszką?
SKŁADNIKI SPÓD:
- niespełna 2 szklanki wiórków kokosowych,
- 1/2 szklanki płatków owsianych,
- garść orzechów laskowych,
- 1/2 szklanki słonecznika,
- 4 łyżki syropu z agawy,
- 2 łyżki oleju kokosowego.
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki mieszamy/rozdrabniamy w malakserze i klejącą się masę rozkładamy w tortownicy o średnicy 26 cm. Oklejamy spód i boki, po czym odkładamy KONIECZNIE do zamrażalnika, co w późniejszym czasie okaże się istotnym elementem.
SKŁADNIKI MASA:
- 2 szklanki pure dyniowego,
- 2 mleczka kokosowego (używamy tylko stałej części, dlatego warto mleczko przechowywać w lodówce),
- 2 łyżeczki agar agar,
- 3 łyżki syropu z agawy, cukru trzcinowego lub innej substancji słodzącej,
- 1/2 łyżeczki kardamonu,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki roztartych w moździerzu goździków,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 3-4 kostki gorzkiej czekolady,
- 2 gruszki.
PRZYGOTOWANIE:
1. Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zazwyczaj proces pieczenia trwa około 30 minut, ale proponuję kontrolować opiekanie, co jakiś czas sprawdzając stopień miękkości.
2. Po wyciągnięciu dyni z piekarnika, blendujemy ją i wkładamy do garnka.
3. Do garnka dorzucamy również stałą część mleczka kokosowego, syrop, cytrynę i zaczynamy podgrzewać.
4. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i stopniowo wsypujemy, co jakiś czas smakując. Nie wsypujemy wszystkiego od razu, by nie przesadzić z intensywnością.
5. Agar rozrabiamy w 2 łyżkach wody, po czym dodajemy do pozostałych składników.
6. Gdy mleko z dynią zacznie wrzeć, zmniejszamy gaz i gotujemy przez około 2-3 minuty.
7. Na wyciągniętym z lodówki spodzie, układamy obraną i wydrążoną gruszkę, po czym zalewamy to naszą masą. Dzięki temu, że tortownica wylądowała w zamrażalniku, ciasto szybciej zaczęło zmieniać konsystencję na stałą. Po kilku minutach ciasto, można ponownie wstawić do lodówki, by dopełniło się dzieło.
8. Po około 2 godzinnym oczekiwaniu, wyciągamy aromatyczny deser, po czym zasypujemy go startą na tarce gorzką czekoladą.
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ