Trudno w to uwierzyć, ale pestki arbuza są jadalne. I mają zdrowotne właściwości [6 DZIAŁAŃ]

Tak, dobrze widzicie. Sam arbuz ma mnóstwo cennych właściwości. Ale jak się okazuje, pestki również.

Jesteśmy przekonani o tym, że większość z was wydłubuje pestki z arbuza i wyrzuca do śmietnika. To jeden z największych błędów.

Pestki mają mnóstwo witamin, tłuszczy, minerałów i substancji odżywczych, które pozytywnie działają na organizm człowieka.

 

 Jakie mają działanie?

1. Pomagają w leczeniu infekcji grzybiczych.

2. Pozytywnie wpływają na skórę.

3. Posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.

4. Dobrze działają na ciśnienie krwi.

5. Są dobrym sposobem na pozbycie się zaparć.

6. W pestkach zawarty jest cynk, fosfor, żelazo, potas, witamina B, magnez oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasz organizm.

Jak zatem je jeść?

Nasiona należy wydłubać z miąższu, wysuszyć i uprażyć. Wówczas stanowią idealny dodatek do kanapek czy sałatek. Jedna szklanka pestek arbuza to aż 600 kcal. W związku z tym jest to mocno energetyczna "przegryzka".

O WŁAŚCIWOŚCIACH ARBUZA PISALIŚMY TUTAJ

WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ

 

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.