Jesteśmy przekonani o tym, że większość z was wydłubuje pestki z arbuza i wyrzuca do śmietnika. To jeden z największych błędów.
Pestki mają mnóstwo witamin, tłuszczy, minerałów i substancji odżywczych, które pozytywnie działają na organizm człowieka.
Jakie mają działanie?
1. Pomagają w leczeniu infekcji grzybiczych.
2. Pozytywnie wpływają na skórę.
3. Posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.
4. Dobrze działają na ciśnienie krwi.
5. Są dobrym sposobem na pozbycie się zaparć.
6. W pestkach zawarty jest cynk, fosfor, żelazo, potas, witamina B, magnez oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasz organizm.
Jak zatem je jeść?
Nasiona należy wydłubać z miąższu, wysuszyć i uprażyć. Wówczas stanowią idealny dodatek do kanapek czy sałatek. Jedna szklanka pestek arbuza to aż 600 kcal. W związku z tym jest to mocno energetyczna "przegryzka".
O WŁAŚCIWOŚCIACH ARBUZA PISALIŚMY TUTAJ
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ