Mało kto wie, że truskawka zawiera więcej witaminy C niż np. cytryna. Warto nadmienić, że witamina ta odpowiedzialna jest za usuwanie nadmiaru cholesterolu. Ponadto posiada właściwości bakteriobójcze i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Żeby było mało, to chroni przed anemią i oczyszcza organizm.
Truskawki to przede wszystkim skarbnica takich witamin jak: A, B1, B2 i C. Oprócz tego owoce te odpowiedzialne są za dotlenienie krwi. Tak naprawdę regularne spożywanie truskawek uzupełni niedobory makro i mikroelementów oraz dostarczy odpowiednią dawkę wapnia, fosforu, żelaza i magnezu.
Po intensywnych treningach chcemy uzupełnić węglowodany, później przychodzi czas na białko. Posiłek spożywany po treningu powinien być bogaty właśnie w wymienione substancje. A jak wiadomo, truskawki dostarczają niezbędnych mikro i makroelementów. I spełniają potreningowe wymagania.
1. Naturalne truskawki nie są przerośnięte, mają piękny czerwony kolor i intensywnie pachną. Wobec tego te ogromne i o dziwnych kształtach owoce są najprawdopodobniej naszpikowane chemią.
2. Przy kupnie truskawek zapytaj sprzedawcę czy są uprawiane w Polsce. Wiadomo, że sprzedawca może kłamać. Ale jak to się mówi: Kto pyta, nie błądzi.
3. Warto zwrócić uwagę na kolor szypułki. Te naturalne powinny mieć mocno zielony kolor.
1. Smoothie dobry na wszystko
Wszystko należy razem zblendować.
2. Owsianka z owocami
Truskawki można przygotować również razem z płatkami owsianymi. Wystarczy ugotować płatki (na mleku lub wodzie), a do nich dodać świeże i soczyste truskawki w towarzystwie innych sezonowych rarytasów.
3. Naleśniki z truskawkami według Przemysława Ignaszewskiego
PRZEPIS:
NALEŚNIKI
- 1 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki mleka roślinnego,
- sok z 1 cytryny,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 1 łyżka syropu daktylowego,
- szczypta soli,
- odrobina oleju z pestek winogron (do ciasta) i kokosowego (do smażenia).
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i smażymy pojedynczo naleśniki na oleju kokosowym.
TOFU:
- 1 kostka tofu naturalnego,
- 1/3 szklanki mleka,
- sok z 1 cytryny,
- odrobina ekstraktu cytrynowego,
- substancja słodząca - zgodnie z upodobaniami.
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki kremowy serek.
Możemy tworzyć własną kompozycję. To od was zależy, jak podacie smaczne naleśniki.
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ