Masło orzechowe zawsze w cenie. Zobacz przepisy z wykorzystaniem tego produktu

Masło orzechowe nie jest drogie oraz zawiera proteiny i zdrowe tłuszcze. Dlatego warto wdrożyć go w dietę i wykorzystać w przepisach.

1. Owsianka z wykorzystaniem masła orzechowego

Jabłko ze śliwkami, masłem orzechowym i cynamonem
Jabłko ze śliwkami, masłem orzechowym i cynamonem Jenny Sugar for PopSugar
Jenny Sugar for PopSugar

PRZEPIS:

Składniki: 2 łyżeczki jogurtu greckiego, 1/2 łyżki masła orzechowego, 1/2 jabłka, 6 śliwek, cynamon.

Pokrój jabłko na kawałki, śliwki podziel na połówki. Wymieszaj jogurt grecki z masłem orzechowym. Jabłko udekoruj śliwkami i kremem jogurtowo-orzechowym, posyp cynamonem.

Zjadając tą przekąskę dostarczasz organizmowi 8 g białka, 150 kcal.

2. Ciastka z masłem orzechowym

Polskabiega.pl
Polskabiega.pl http://www.oatmealandfigs.pl/
http://www.oatmealandfigs.pl/

PRZEPIS:

SKŁADNIKI (ok 20 ciasteczek):

- 1 szklanka orzeszków ziemnych;

- 1/2 szklanki masła orzechowego;

- 150 g suszonych daktyli;

- 1 łyżka oleju kokosowego;

- opcjonalnie 1 - 2 łyżek mąki kokosowej;

- 3/4 tabliczki czekolady + 1 łyżeczka oleju kokosowego.

PRZYGOTOWANIE:

1. Namoczyć daktyle we wrzątku na 15 minut, po czym je odcedzić. Zmiksować orzechy ziemne na piach w robocie kuchennym. Przesypać je do miseczki i przełożyć do misy namoczone daktyle. Zmiksować je na gładką pastę, po czym dodać resztę składników. Jeżeli masa jest zbyt rzadka i nie chce się lepić, dodać mąki kokosowej.

2. Przygotować blaszkę lub duży talerz i wyłożyć go papierem do pieczenia. Uformować w dłoniach kulki z ciasta, lekko je spłaszczając. Ułożyć na blaszce i schłodzić minimum pół godziny w lodówce.

3. Połamać czekoladę na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Następnie zanurzać każde ciasteczko w czekoladzie i układać je z powrotem na papierze. Można je w tym momencie posypać posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub innymi ulubionymi dodatkami, aby zdążyły się jeszcze przykleić do czekolady. Ciasteczka ponownie schłodzić w lodówce i tam przechowywać do tygodnia.

3. Batoniki z masłem orzechowym

Batoniki owsiane
Batoniki owsiane http://vegenerat-biegowy.blogspot.com/
http://vegenerat-biegowy.blogspot.com/

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

- 2 szklanki płatków owsianych,

- 10 śliwek suszonych,

- 10 moreli suszonych,

- 25 daktyli suszonych,

- 2 łyżki sezamu,

- 2 łyżki słonecznika,

- 1 łyżka płatków migdałowych,

- 30 orzechów laskowych,

- duża garść żurawiny,

- 2 banany,

- 1 łyżka cynamonu,

- 2 łyżki karobu,

- 2 łyżki masła orzechowego,

- sok z połowy cytryny.

PRZYGOTOWANIE:

1. Płatki owsiane prażymy na patelni,

2. W następnej kolejności podprażamy sezam, płatki migdałowe ( można zastąpić grubo mielonymi migdałami ) oraz słonecznik,

3. Orzechy laskowe podpiekamy na suchej patelni przez około 5 minut, po czym ściagamy z nich skórkę. Drobno siekamy.

4. Bakalie kroimy na mniejsze kawałki.

5. Banany rozgniatamy widelcem na papkę.

6. Suche składniki wrzucamy do miski - mieszamy, po czym dodajemy masło orzechowe, banany oraz sok z cytryny.

7. Masę wyrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i mocno ugniatamy łyżką, lub łopatką.

8. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni ( termoobieg ).

9. Po lekkim wystudzeniu kroimy na mniejsze kawałki.

Przepis: Przemysław Ignaszewski

4. Kanapki z masłem orzechowym

 
 

PRZEPIS:

SKŁADNIKI:

- masło orzechowe,

- banany,

- granat.

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj kromkę chleba.

2. Posmaruj masłem orzechowym.

3. Pokrój banany i ułóż na kanapce, a na sam koniec dodaj granat.

5. Ciastka z masłem orzechowym

g
g przepis pochodzi z: www.tasteofhome.com
przepis pochodzi z: www.tasteofhome.com

PRZEPIS:

SKŁADNIKI (na 18 ciasteczek):

- 1/2 szklanki organicznego masła orzechowego

- 1/2 szklanki brązowego cukru, miodu lub słodzika

- jajko

- 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych

- 1/2 łyżeczki sody

Przygotowanie:

1. Nastaw piekarnik na 350 stopni.

2. W małej misce używając miksera utrzyj masło orzechowe z brązowym cukrem na puszystą masę.

3. Dodaj jajko, płatki owsiane i sodę, dobrze wymieszaj.

4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, lekko natłuść.

5. Nakładaj małe kulki ciasta i rozpłaszcz je.

6. Piecz 8 minut, aż ładnie się zarumienią.

7. Przechowuj w szczelnym pojemniku.

WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ  TUTAJ

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.