1. Owsianka z wykorzystaniem masła orzechowego
PRZEPIS:
Składniki: 2 łyżeczki jogurtu greckiego, 1/2 łyżki masła orzechowego, 1/2 jabłka, 6 śliwek, cynamon.
Pokrój jabłko na kawałki, śliwki podziel na połówki. Wymieszaj jogurt grecki z masłem orzechowym. Jabłko udekoruj śliwkami i kremem jogurtowo-orzechowym, posyp cynamonem.
Zjadając tą przekąskę dostarczasz organizmowi 8 g białka, 150 kcal.
2. Ciastka z masłem orzechowym
PRZEPIS:
SKŁADNIKI (ok 20 ciasteczek):
- 1 szklanka orzeszków ziemnych;
- 1/2 szklanki masła orzechowego;
- 150 g suszonych daktyli;
- 1 łyżka oleju kokosowego;
- opcjonalnie 1 - 2 łyżek mąki kokosowej;
- 3/4 tabliczki czekolady + 1 łyżeczka oleju kokosowego.
PRZYGOTOWANIE:
1. Namoczyć daktyle we wrzątku na 15 minut, po czym je odcedzić. Zmiksować orzechy ziemne na piach w robocie kuchennym. Przesypać je do miseczki i przełożyć do misy namoczone daktyle. Zmiksować je na gładką pastę, po czym dodać resztę składników. Jeżeli masa jest zbyt rzadka i nie chce się lepić, dodać mąki kokosowej.
2. Przygotować blaszkę lub duży talerz i wyłożyć go papierem do pieczenia. Uformować w dłoniach kulki z ciasta, lekko je spłaszczając. Ułożyć na blaszce i schłodzić minimum pół godziny w lodówce.
3. Połamać czekoladę na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Następnie zanurzać każde ciasteczko w czekoladzie i układać je z powrotem na papierze. Można je w tym momencie posypać posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub innymi ulubionymi dodatkami, aby zdążyły się jeszcze przykleić do czekolady. Ciasteczka ponownie schłodzić w lodówce i tam przechowywać do tygodnia.
3. Batoniki z masłem orzechowym
PRZEPIS
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 10 śliwek suszonych,
- 10 moreli suszonych,
- 25 daktyli suszonych,
- 2 łyżki sezamu,
- 2 łyżki słonecznika,
- 1 łyżka płatków migdałowych,
- 30 orzechów laskowych,
- duża garść żurawiny,
- 2 banany,
- 1 łyżka cynamonu,
- 2 łyżki karobu,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- sok z połowy cytryny.
PRZYGOTOWANIE:
1. Płatki owsiane prażymy na patelni,
2. W następnej kolejności podprażamy sezam, płatki migdałowe ( można zastąpić grubo mielonymi migdałami ) oraz słonecznik,
3. Orzechy laskowe podpiekamy na suchej patelni przez około 5 minut, po czym ściagamy z nich skórkę. Drobno siekamy.
4. Bakalie kroimy na mniejsze kawałki.
5. Banany rozgniatamy widelcem na papkę.
6. Suche składniki wrzucamy do miski - mieszamy, po czym dodajemy masło orzechowe, banany oraz sok z cytryny.
7. Masę wyrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i mocno ugniatamy łyżką, lub łopatką.
8. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni ( termoobieg ).
9. Po lekkim wystudzeniu kroimy na mniejsze kawałki.
Przepis: Przemysław Ignaszewski
4. Kanapki z masłem orzechowym
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
- masło orzechowe,
- banany,
- granat.
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotuj kromkę chleba.
2. Posmaruj masłem orzechowym.
3. Pokrój banany i ułóż na kanapce, a na sam koniec dodaj granat.
5. Ciastka z masłem orzechowym
PRZEPIS:
SKŁADNIKI (na 18 ciasteczek):
- 1/2 szklanki organicznego masła orzechowego
- 1/2 szklanki brązowego cukru, miodu lub słodzika
- jajko
- 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki sody
Przygotowanie:
1. Nastaw piekarnik na 350 stopni.
2. W małej misce używając miksera utrzyj masło orzechowe z brązowym cukrem na puszystą masę.
3. Dodaj jajko, płatki owsiane i sodę, dobrze wymieszaj.
4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, lekko natłuść.
5. Nakładaj małe kulki ciasta i rozpłaszcz je.
6. Piecz 8 minut, aż ładnie się zarumienią.
7. Przechowuj w szczelnym pojemniku.
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ