Jaglana tarta sezamowa - czyli jak nietypowo wykorzystać kaszę jaglaną [PRZEPIS]

Nie macie pomysłu na wykorzystanie kaszy jaglanej? Przedstawiamy wam smaczną i zdrową tartę.

Bloger proponuję tartę , która jest ciekawą alternatywą. Wykorzystana jest w niej uwielbiana przez biegaczy kasza jaglana, która w tej odsłonie jest wyjątkowo oryginalna.

PolskaBiega.plPolskaBiega.pl Vegeneratbiegowy Vegeneratbiegowy

SPÓD:

- 200 g wiórków kokosowych,

- 100 g daktyli,

- 50 g słonecznika,

- 1 banan,

- 150 g płatków migdałowych,

- szczypta soli.

PRZYGOTOWANIE:

1. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie odsączamy je z płynu.

2. Wszystkie składniki ( daktyle też ) wrzucamy do blendera i ukręcamy z nich spójną masę.

3. Masę wykładamy do tortownicy i formujemy, oklejając spód i boki.

4. Odstawiamy do lodówki.

PolskaBiega.plPolskaBiega.pl VegeneratBiegowy VegeneratBiegowy

- 2 szklanki kaszy jaglanej,

- 4 szklanki mleka sojowego waniliowego,

- 400 ml mleka kokosowego ( stała część ),

- 5 łyżek syropu daktylowego,

- 100 g sezamu,

- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,

- porzeczka czerwona,

- borówka amerykańska,

- mięta.

PolskaBiega.plPolskaBiega.pl VegeneratBiegowy VegeneratBiegowy

1. Kaszę jaglaną gotujemy w mleku sojowym waniliowym zgodnie z instrukcją na opakowaniu, nie zapominamy jednak o szczypcie soli.

2. Po ugotowaniu kaszę przekładamy do blendera. Wraz z mlekiem kokosowym, czekoladą, syropem daktylowym.

3. Na patelni prażymy sezam, uważając by się nie przypalił.

4. Sezam mielimy w młynku do kawy. Powstanie z niego pasta sezamowa.

5. Do masy w blenderze dodajemy stopniowo pastę z sezamu i co jakiś czas smakujemy by ciasto nie wyszło zbyt gorzkie.

6. Ciepła masę przekładamy na nasz spód i układamy na niej owoce oraz miętę. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ  TUTAJ

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.