Bloger proponuję tartę , która jest ciekawą alternatywą. Wykorzystana jest w niej uwielbiana przez biegaczy kasza jaglana, która w tej odsłonie jest wyjątkowo oryginalna.
PolskaBiega.pl Vegeneratbiegowy Vegeneratbiegowy
- 200 g wiórków kokosowych,
- 100 g daktyli,
- 50 g słonecznika,
- 1 banan,
- 150 g płatków migdałowych,
- szczypta soli.
1. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie odsączamy je z płynu.
2. Wszystkie składniki ( daktyle też ) wrzucamy do blendera i ukręcamy z nich spójną masę.
3. Masę wykładamy do tortownicy i formujemy, oklejając spód i boki.
4. Odstawiamy do lodówki.
PolskaBiega.pl VegeneratBiegowy VegeneratBiegowy
- 2 szklanki kaszy jaglanej,
- 4 szklanki mleka sojowego waniliowego,
- 400 ml mleka kokosowego ( stała część ),
- 5 łyżek syropu daktylowego,
- 100 g sezamu,
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- porzeczka czerwona,
- borówka amerykańska,
- mięta.
PolskaBiega.pl VegeneratBiegowy VegeneratBiegowy
1. Kaszę jaglaną gotujemy w mleku sojowym waniliowym zgodnie z instrukcją na opakowaniu, nie zapominamy jednak o szczypcie soli.
2. Po ugotowaniu kaszę przekładamy do blendera. Wraz z mlekiem kokosowym, czekoladą, syropem daktylowym.
3. Na patelni prażymy sezam, uważając by się nie przypalił.
4. Sezam mielimy w młynku do kawy. Powstanie z niego pasta sezamowa.
5. Do masy w blenderze dodajemy stopniowo pastę z sezamu i co jakiś czas smakujemy by ciasto nie wyszło zbyt gorzkie.
6. Ciepła masę przekładamy na nasz spód i układamy na niej owoce oraz miętę. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ