Chipsy raczej kojarzą się z niezdrową przekąską, która jest tłusta poprzez smażenie na głębokim oleju. Natomiast chipsy z buraka pieczone w piekarniku są smaczną i zdrową przekąską, którą można zjeść o każdej porze dnia.
PolskaBiega.pl Tomasz Repeta Tomasz Repeta
- burak,
- przyprawy: bazylia, czosnek, sól, zioła prowansalskie,
- oliwa z oliwek.
PolskaBiega.pl Tomasz Repeta Tomasz Repeta
1. Na samym początku należy umyć buraka i pokroić go na cieniutkie plasterki. Najlepiej robi się to za pomocą specjalnej maszynki.
2. Przygotowane plasterki skropcie delikatnie oliwą z oliwek oraz posypcie przyprawami. Według własnego uznania.
3. Następnie musicie rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec obustronnie buraki po 15-20 minut. Przypatrujcie się dokładnie, ponieważ łatwo je spalić.
Chipsy są idealną przekąską . Co ciekawe taką wersją możecie zrobić również z marchewki, ziemniaka albo selera.
Chipsy z buraków, pietruszki i ziemniaka Fot. Shutterstock/Crepesoles Fot. Shutterstock/Crepesoles
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ