Sok z buraków to samo zdrowie. A co powiecie na chipsy z buraka?

Burak mając mnóstwo dobroczynnych wartości dla organizmu człowieka powinien być wprowadzany w dietę większości ludzi.

Chipsy raczej kojarzą się z niezdrową przekąską, która jest tłusta poprzez smażenie na głębokim oleju. Natomiast chipsy z buraka pieczone w piekarniku są smaczną i zdrową przekąską, którą można zjeść o każdej porze dnia.

PolskaBiega.plPolskaBiega.pl Tomasz Repeta Tomasz Repeta

SKŁADNIKI

- burak,

- przyprawy: bazylia, czosnek, sól, zioła prowansalskie,

- oliwa z oliwek.

PolskaBiega.plPolskaBiega.pl Tomasz Repeta Tomasz Repeta

PRZYGOTOWANIE:

1. Na samym początku należy umyć buraka i pokroić go na cieniutkie plasterki. Najlepiej robi się to za pomocą specjalnej maszynki.

2. Przygotowane plasterki skropcie delikatnie oliwą z oliwek oraz posypcie przyprawami. Według własnego uznania.

3. Następnie musicie rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec obustronnie buraki po 15-20 minut. Przypatrujcie się dokładnie, ponieważ łatwo je spalić.

Chipsy są idealną przekąską . Co ciekawe taką wersją możecie zrobić również z marchewki, ziemniaka albo selera.

Chipsy z buraków, pietruszki i ziemniakaChipsy z buraków, pietruszki i ziemniaka Fot. Shutterstock/Crepesoles Fot. Shutterstock/Crepesoles

WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ  TUTAJ

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.