O ziemniakach nie trzeba wiele pisać. Wystarczy chwila czasu i pomysł. Bloger biegowy zapewnia o wyjątkowym smaku, który podbije kubki smakowe wielu z was.
PolskaBiega Vegeneratbiegowy Vegeneratbiegowy
- 6-7 średniej wielkości pyrek ( czyt. ziemniaków ),
- tymianek ( akurat miałem na stanie, choć wiem, że rozmaryn by pasował bardziej ),
- sól,pieprz,
- olej z pestek winogron,
- szczypta papryczki chilli.
PolskaBiega.pl Vegeneratbiegowy Vegeneratbiegowy
1. Pyry myjemy, osuszamy i nacinamy co 2-3 mm, zwracając uwagę, by nie rozcinać do końca. Nie możemy przecież dopuścić by ziemniak się rozpadł.
2. Układamy bulwy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy olejem, przyprawami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni ( termoobieg ).
3. Pieczemy przez 20 minut.
4. Wyciągamy blachę z piekarnika, skrapiamy, skrapiamy ponownie olejem i jeszcze raz doprawiamy. Tym razem przetrzymujemy w piekarniku 30 minut.
Gdy oczekujemy na produkt piekący się, możemy ze stoickim spokojem zabrać się do przygotowania tofu z czerwonym pieprzem.
- 1 kostka tofu naturalnego 180 g,
- 100 ml śmietanki sojowej,
- sok z 1 cytryny,
- 2 łyżeczki czerwonego pieprzu,
- 1 cebula,
- pieprz i sól.
PolskaBiega.pl Vegeneratbiegowy Vegeneratbiegowy
Wszystkie składniki (bez cebuli i czerwonego pieprzu) wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania aksamitnej masy ! Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, wsypujemy pieprz, mieszamy. Gotowe!
PolskaBiega Instagram tomrep
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ