Warto wiedzieć, że tapioka pozyskiwana jest z korzenia manioku. Na samym początku jest mielona, a później suszona. Wszystkie te czynności prowadzą do usunięcia toksycznych i trujących właściwości . W Singapurze czy Brazylii jest podstawowym elementem diety . W Polsce tapioka wciąż jest nieznana, ale coraz częściej podbija kubki smakowe Polaków.
- 1 puszka mleka kokosowego;
- 300 ml mleka roślinnego (użyłam mleka ryżowego);
- 1/3 szklanki drobnych kulek tapioki;
- 1/4 szklanki syropu z agawy lub syropu z daktyli;
- 1/2 szklanki daktyli namoczonych w wodzie na noc;
banany i uprażone migdały do dekoracji.
1. Zalać tapiokę mlekiem na godzinę. Po upływie tego czasu dodać syrop z agawy i doprowadzić do wrzenia po czym gotować od 20 - 30 minut. Odstawić na około 20 minut.
2. W międzyczasie zając się przygotowaniem karmelu. Z namoczonych daktyli odlać wodę (można ją zostawić do słodzenia owsianek lub samej tapioki. Następnie zmiksować blenderem na gładką pastę. Na dnie pucharków lub szklanek wyłożyć karmel z daktyli, następnie przykryć go tapioką. Zostawić desery do całkowitego wystudzenia po czym wstawić do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.
3. Przed podaniem udekorować desery ulubionymi dodatkami - ja użyłam bananów, oraz uprażonych płatków migdałowych.
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ