Biegacze lubią przekąski, szczególnie te, które są pożywne i dostarczą energii na ciężkie dni treningowe. Przedstawiamy wam ciekawą opcję na zrobienie domowych ciastek, które z pewnością zasmakują każdemu.
- 1 szklanka orzeszków ziemnych;
- 1/2 szklanki masła orzechowego;
- 150 g suszonych daktyli;
- 1 łyżka oleju kokosowego;
- opcjonalnie 1 - 2 łyżek mąki kokosowej;
- 3/4 tabliczki czekolady + 1 łyżeczka oleju kokosowego.
1. Namoczyć daktyle we wrzątku na 15 minut, po czym je odcedzić. Zmiksować orzechy ziemne na piach w robocie kuchennym. Przesypać je do miseczki i przełożyć do misy namoczone daktyle. Zmiksować je na gładką pastę, po czym dodać resztę składników. Jeżeli masa jest zbyt rzadka i nie chce się lepić, dodać mąki kokosowej.
2. Przygotować blaszkę lub duży talerz i wyłożyć go papierem do pieczenia. Uformować w dłoniach kulki z ciasta, lekko je spłaszczając. Ułożyć na blaszce i schłodzić minimum pół godziny w lodówce.
3. Połamać czekoladę na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Następnie zanurzać każde ciasteczko w czekoladzie i układać je z powrotem na papierze. Można je w tym momencie posypać posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub innymi ulubionymi dodatkami, aby zdążyły się jeszcze przykleić do czekolady. Ciasteczka ponownie schłodzić w lodówce i tam przechowywać do tygodnia.
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ