• Link został skopiowany

Pożywna sałatka z pieczonych buraków [PROSTY PRZEPIS]

O właściwościach buraków z pewnością nie trzeba Wam pisać. Po prostu weźcie buraki i przygotujcie tę prostą sałatkę.
Pożywna sałatka z pieczonych buraków [PROSTY PRZEPIS]
Tomasz Repeta

Składniki:

- burak

- rukola

- feta

- słonecznik

- bazylia świeża

- czosnek

- pieprz i sól

Składniki na sos:

- musztarda

- oliwa

- sok z cytryny

Danie lekkie i smaczne

Warto szukać w kuchni smacznych i pożywnych przepisów, które dostarczą odrobinę energii. Tym razem padło na buraka z rukolą, fetą i słonecznikiem.

Buraka musicie umyć, obrać i przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem oraz bazylią. Piekarnik rozgrzejcie do 180 stopni i pieczcie około 40 minut. Jeżeli rzeczywiście chcecie robić tylko jednego buraka, warto do piekarnika wrzucić coś więcej. Mogą być to ziemniaki, marchewki czy chociażby kalafior, który wykorzystacie w innym daniu.

Kiedy burak będzie gotowy, musicie pokroić go na cieniutkie plasterki. Pamiętajcie, żeby ostygł.

Sos:

Do małej miseczki dodajcie łyżkę soku z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli, pieprz i łyżeczkę musztardy. Wszystko wymieszajcie - sos gotowy.

Jak podawać?

Na samym dole połóżcie garść rukoli. Później schludnie ułóżcie plasterki buraka i posypcie je słonecznikiem. Następna w kolejności jest feta, którą musicie pokruszyć i już mniej schludnie rozrzucić na składniki. Na samym końcu polejcie wszystko sosem winegret. A także urwijcie kilka liści bazylii i dodajcie do dania. Dla tych, którzy lubią oliwki, można rzucić kilka dla smaku.

WIĘCEJ PODOBNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.