- burak
- rukola
- feta
- słonecznik
- bazylia świeża
- czosnek
- pieprz i sól
- musztarda
- oliwa
- sok z cytryny
Danie lekkie i smaczne
Warto szukać w kuchni smacznych i pożywnych przepisów, które dostarczą odrobinę energii. Tym razem padło na buraka z rukolą, fetą i słonecznikiem.
Buraka musicie umyć, obrać i przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem oraz bazylią. Piekarnik rozgrzejcie do 180 stopni i pieczcie około 40 minut. Jeżeli rzeczywiście chcecie robić tylko jednego buraka, warto do piekarnika wrzucić coś więcej. Mogą być to ziemniaki, marchewki czy chociażby kalafior, który wykorzystacie w innym daniu.
Kiedy burak będzie gotowy, musicie pokroić go na cieniutkie plasterki. Pamiętajcie, żeby ostygł.
Sos:
Do małej miseczki dodajcie łyżkę soku z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli, pieprz i łyżeczkę musztardy. Wszystko wymieszajcie - sos gotowy.
Jak podawać?
Na samym dole połóżcie garść rukoli. Później schludnie ułóżcie plasterki buraka i posypcie je słonecznikiem. Następna w kolejności jest feta, którą musicie pokruszyć i już mniej schludnie rozrzucić na składniki. Na samym końcu polejcie wszystko sosem winegret. A także urwijcie kilka liści bazylii i dodajcie do dania. Dla tych, którzy lubią oliwki, można rzucić kilka dla smaku.
WIĘCEJ PODOBNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ