Jest wiele bardzo zdrowych produktów z wysokiej półki cenowej, które warto jeść, ale jest też sporo rzeczy w naszym codziennym jedzeniu, które są zdrowe, a nie zrujnują naszego domowego budżetu. Warto o nich pamiętać planując spożywcze zakupy!
Ilyse Schapiro, dietetyczka, współautorka książki " Should I scoop out my bagel" przypomina, że warto robić zakupy u rolników, kupować mrożone produkty i uzupełniać posiłki o białko roślinne, pochodzące z ziaren i roślin strączkowych. Poniższa lista powinna to ułatwić!
Masło orzechowe nie jest drogie, zawiera proteiny i zdrowe tłuszcze. Można jeść je zarówno na śniadanie z tostem, w kanapce na lunch lub z owocami, jako przekąskę w ciągu dnia.
Pełna białka ogromna dawka zdrowego żywienia w twojej kuchni. Jajka są świetnym źródłem selenu, witaminy D, witaminy B6, witaminy B12 oraz cynku, żelaza i miedzi.
Jogurt grecki to doskonałe źródło białka i substancji odżywczych. Zawiera witaminy z grupy B, wapno, magnez i potas, ma też dużo probiotyków. Składniki jogurtu greckiego mogą wzmocnić odporność, pomóc w trawieniu i poprawić metabolizm.
Za suszoną soczewicę nie zapłacimy wiele i można ją kupić właściwie w każdym sklepie. Jest świetnym białkowym dodatkiem do zup i sałatek. Jest źródłem żelaza, potasu, wapnia i błonnika.
Zamiast pełnych cukru płatków śniadaniowych, które nie mają zbyt wielu wartości odżywczych, warto pomyśleć o zmianie na płatki ze zbóż, np. płatki owsiane.
Są one mniej przetworzone, dostarczają więcej wartości odżywczych i nie kosztują wiele.
Fasola w puszcze sama w sobie nie jest droga, a jeśli zdecydujemy się na zakup suchej fasoli zaoszczędzimy jeszcze więcej. Można ją długo trzymać, więc nie ma ryzyka, że się zepsuje.
Kupowanie mrożonych warzyw to dobre rozwiązanie, jeśli chcesz zdrowo i tanio jeść. Często zawierają tyle samo wartości odżywczych co świeże warzywa, a pozwalają zaoszczędzić trochę pieniędzy.
Zdrowe jedzenie nie zawsze musi być drogie!
Tekst na podstawie http://www.bustle.com
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ