7 zdrowych produktów, które nie puszczą cię z torbami

Żyjesz świadomie, zależy ci na dobrym odżywianiu, ale ceny zdrowej żywności cię przerażają? Na szczęście zdrowe jedzenie nie musi być drogie! Poznaj 7 super produktów, na które nie wydasz majątku!

Jest wiele bardzo zdrowych produktów z wysokiej półki cenowej, które warto jeść, ale jest też sporo rzeczy w naszym codziennym jedzeniu, które są zdrowe, a nie zrujnują naszego domowego budżetu. Warto o nich pamiętać planując spożywcze zakupy!

Ilyse Schapiro, dietetyczka, współautorka książki " Should I scoop out my bagel" przypomina, że warto robić zakupy u rolników, kupować mrożone produkty i uzupełniać posiłki o białko roślinne, pochodzące z ziaren i roślin strączkowych. Poniższa lista powinna to ułatwić!

1. Masło orzechowe Masło orzechoweMasło orzechowe Maciej_Zaczek_82STUDIO

Masło orzechowe nie jest drogie, zawiera proteiny i zdrowe tłuszcze. Można jeść je zarówno na śniadanie z tostem, w kanapce na lunch lub z owocami, jako przekąskę w ciągu dnia.

2. Jajka JajkaJajka MICHAŁ MUTOR AG

Pełna białka ogromna dawka zdrowego żywienia w twojej kuchni. Jajka są świetnym źródłem selenu, witaminy D, witaminy B6, witaminy B12 oraz cynku, żelaza i miedzi.

3. Jogurt grecki Wybierajmy produkty mleczne fermentowane, takie jak kefir czy jogurt.Wybierajmy produkty mleczne fermentowane, takie jak kefir czy jogurt. Fot. Shutterstock

Jogurt grecki to doskonałe źródło białka i substancji odżywczych. Zawiera witaminy z grupy B, wapno, magnez i potas, ma też dużo probiotyków. Składniki jogurtu greckiego mogą wzmocnić odporność, pomóc w trawieniu i poprawić metabolizm.

4. Soczewica Sałatka z soczewicy i granatów w zielonym sosieSałatka z soczewicy i granatów w zielonym sosie Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Za suszoną soczewicę nie zapłacimy wiele i można ją kupić właściwie w każdym sklepie. Jest świetnym białkowym dodatkiem do zup i sałatek. Jest źródłem żelaza, potasu, wapnia i błonnika.

5. Ziarna zbóż Owsianka egzotycznaOwsianka egzotyczna MARCIN URBAN

Zamiast pełnych cukru płatków śniadaniowych, które nie mają zbyt wielu wartości odżywczych, warto pomyśleć o zmianie na płatki ze zbóż, np. płatki owsiane.

Są one mniej przetworzone, dostarczają więcej wartości odżywczych i nie kosztują wiele.

6. Fasola błonnik - czerwona fasolabłonnik - czerwona fasola Shutterstock

Fasola w puszcze sama w sobie nie jest droga, a jeśli zdecydujemy się na zakup suchej fasoli zaoszczędzimy jeszcze więcej. Można ją długo trzymać, więc nie ma ryzyka, że się zepsuje.

7. Mrożone warzywa

Kupowanie mrożonych warzyw to dobre rozwiązanie, jeśli chcesz zdrowo i tanio jeść. Często zawierają tyle samo wartości odżywczych co świeże warzywa, a pozwalają zaoszczędzić trochę pieniędzy.

Zdrowe jedzenie nie zawsze musi być drogie!

Tekst na podstawie http://www.bustle.com

WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ