nasiona chia (3 czubate łyżki)
miód (jedna łyżeczka)
mleko kokosowe (400 ml)
mleko (dowolne) (100 ml)
żurawina
granat
PRZYGOTOWANIE:
1. Na samym początku do miski wlejcie mleko kokosowe, mleko (dowolne) i dodajcie miód oraz nasiona - wszystko razem wymieszajcie (5 minut), a następnie rozlejcie do szklanek. Musicie bardzo dobrze wszystko wymieszać, w przeciwnym razie nasiona mogą opaść na dno i pudding się nie uda.
2. Szklanki z puddingiem musicie odłożyć na co najmniej 3 godziny do lodówki. Po tym czasie pudding powinien być gotowy. Wówczas możecie obsypać go granatem i żurawiną. Mogą być też inne produkty, na które macie ochotę.
Nasiona chia Fotolia Fotolia
Nasiona chia są całkowicie niepozorne, ale posiadają niesamowitą moc. Ogromne ilości witamin i składników mineralnych wysuwają chia na prowadzenie w klasyfikacji najzdrowszych "superproduktów". Wystarczy 100 g, czyli jakieś 6-7 łyżek stołowych nasion chia, żeby wypełniły 100% zapotrzebowania organizmu na magnez, mangan i fosfor, a w 50% na wapń. Nasiona chia to też bogactwo żelaza. Ponadto ma działanie przeciwnowotworowe - ze względu na obecność selenu.
WIĘCEJ PODOBNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ