Pyszna i prosta sałatka w roli głównej czerwona cebula

W sałatkach najlepsze jest to, że można kombinować na wiele sposobów. Wykorzystanie czerwonej cebuli daje mnóstwo wartości odżywczych, ale także intensywniejszy smak. Spożywanie cebuli w okresie jesienno-zimowym zmniejsza ryzyko zachorowań.

Składniki

  • roszponka
  • pomidory koktajlowe
  • papryka
  • szczypiorek
  • czerwona cebula
  • oliwa
  • sos sojowy
  • czosnek
  • oregano
  • świeża bazylia
  • świeżą natka

Cebula i jej właściwości w sałatkowym misz-maszu

Pewnie każdy z was pamięta, jak za dzieciaka wszyscy stronili od cebuli. Każdy jednak powinien wiedzieć o tym, jaką moc ma cebula. To warzywo, które posiada niebywale silne działanie przeciwutleniające. Zawiera witaminy: C, B2, P, karotenoidy oraz minerały: krzem, siarkę, fosfor, magnez i cynk. Wszystko prowadzi do tego, że działa, organizm, przeciwdziała  wszelkim chorobom i infekcjom.

Przepis na sałatkę

Wystarczy, żebyście pokroili cebulę, paprykę i pomidory, wyciągnęli roszponkę oraz skroili szczypior. Zerwijcie też kilka listków świeżej bazylii i natki pietruszki. Wszystko wrzućcie do jednej miski. Do całości zróbcie też prosty sos. Odrobina oliwy, odrobina sosu sojowego, czosnek granulowany i oregano. Zróbcie takie proporcje, żeby mogły fajnie zwilżyć sałatkę i nadać jej lepszy smak.

WIĘCEJ PODOBNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ