Czosnek należy do tych najbardziej popularnych antybiotyków danych przez naturę. Swoją siłę zawdzięcza mocno działającej allicynie. To właśnie ona odpowiedzialna jest za intensywny zapach. Allicyna działa na bakterie, które wywołują zatrucia pokarmowe czy też zapalenia płuc. Czosnek zaleca się również przy wszelkiego rodzaju zapalenia zatok, grypie, przeziębieniu a także bólu gardła.
Oprócz tego naukowcy zalecają, żeby czosnek jeść na surowo, ponieważ wtedy ma w sobie najlepsze wartości. Warto również wiedzieć, że działa na obniżenie ciśnienia krwi i złego cholesterolu.
Choć przy jej przygotowaniu niemal każdy płacze, warto poświęcić i chronić się przed bakteriami. Wartości lecznicze cebuli znane i praktykowane są od wieków. Cebula przede wszystkim zawiera substancje bakteriobójcze i witaminę C. Wobec tego jest idealna na przeziębienie i diametralnie poprawia odporność człowieka.
To przyprawa, która stosowana jest w kuchni azjatyckiej. Ma intensywny smak, ale idealnie pasuje jako dodatek do herbaty. Sam korzeń imbiru łagodzi ból, jest stosowany również na stany zapalne, problemy żołądkowe i przeciwdziała chorobie lokomocyjnej.
Choć smaczna i niepozorna, ma silne właściwości antybakteryjne, za które odpowiedzialny jest proantocyjanidynom i kwas hipurowy. Żurawina jest idealna na leczenie zakażeń dróg moczowych. Warto również wiedzieć, że fruktoza i procyjanidyny zwalczają bakterie, które przywierają do komórek. Wszystko to prowadzi do tego, że zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł.
Miód Shutterstock
To produkt, który również znany jest od dawien dawna. I kolejny, który ma silne działanie bakteriobójcze. Podobno Hipokrates całe 111 lat życia zawdzięcza słabości do miodu, który jadał nałogowo. Miód ma właściwości lecznicze, które w błyskawicznym stopniu zwalczają bakterie. Duże znaczenie mają tutaj enzymy, które wytwarzane są przez gruczoły pszczół. W miodzie znajduje się również nadtlenek wodoru, który odpowiedzialny jest za zwalczanie bakterii. Do innych substancji antybiotycznych należy: (lizozym, inhibina, apidycyna). Wszystkie działają na niebezpieczne gronkowce i paciorkowce. W kuchni miód najczęściej dodawany jest do herbaty, bądź mleka.
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ