Składniki:
- 3 awokado
- 2 pomidory
- Papryka
- Ser pleśniowy
- 3 jajka
- Cytryna
- Szynka parmeńska
- Garść szpinaku
- Szczypior
- Czosnek, oregano, kopek, sól i pieprz
Zapiekane awokado na rano
Sytuacja jest banalnie prosta. Awokado należy przekroić na pół i wyjąć pestkę. Każde z części najlepiej delikatnie osolić. Przy wbijaniu jajka do środka awokado, wystawicie na próbę swoją cierpliwość. Oprócz tego, że należy wyjąć pestkę, zróbcie trochę więcej miejsca na jajko, żeby się zmieściło. Na sam koniec dodajcie czosnek i włóżcie do żaroodpornego naczynia.
Awokado na przystawkę
Potrzebny jest pomidor, papryka i szpinak. Na patelni w pierwszej kolejności zróbcie szpinak, przyprawiając czosnkiem. Kiedy będziecie mieli już 'luźną' konsystencję, możecie dodać pokrojoną paprykę i pomidory. Trzymajcie na patelni do momentu, aż warzywa będą miękkie. Całość przyprawcie oregano, pieprzem ziołowym i koprem. Gotowy farsz unieście w awokado. Na samej górze możecie położyć również ser pleśniowy i wszystko ułóżcie w naczyniu żaroodpornym.
Obie wersje włóżcie równocześnie do piekarnika (200 stopni). Jeżeli nie lubicie płynnego żółtka, awokado powinno robić się w przedziale 20-30 minut. Jeżeli lubicie, to 15 minut powinno starczyć. W obu przypadkach możecie dodać również upieczoną szynkę parmeńską, sok i skórkę z cytryny oraz szczypior.
Wersję śniadaniową można podać z tostem, a obiadową z wachlarzem sałat.
SMACZNEGO!!!
WIĘCEJ PODOBNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ