Kuleczki marchewkowe bez pieczenia [ZDROWE PRZEGRYZKI]

Szybkie, zdrowe przegryzki! Bez pieczenia, bez wielkich przygotowań! A do tego z marchewki, daktyli i mąki owsianej. Pycha!

jakzdrowozyc.pl

Przepis przygotowała Maria Pabich z jakzdrowozyc.pl

Składniki: - 1 szklanka mąki owsianej (możesz zmielić płatki owsiane) - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki suszonego, sproszkowanego imbiru - 10 suszonych daktyli bez pestek - 1 szklanka drobno startej marchewki (lub pozostałości z sokowirówki) - 2 łyżki wody - 2 łyżki syropu z agawy lub miodu - wiórki kokosowe do obsypania

Wykonanie:

1.  Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Lub zalej zimną wodą i odstaw na całą noc.

2.  W misce wymieszaj mąkę i cynamon.

3.  Daktyle odcedź z wody i przełóż do miski.

4.  Dodaj marchewkę, imbir, wodę i syrop z agawy.

5.  Miksuj końcówką blendera do uzyskania gęstej, klejącej się masy.

6.  Z masy formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj je we wiórkach kokosowych.

7.  Przygotowane kuleczki przechowuj w lodówce.

Gotowe!

WIĘCEJ PODOBNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.