Ciasteczka z fasoli adzuki [PROSTY PRZEPIS]

Szybkie pieczenie i duża dawka białka! Ciasteczka z fasoli adzuki, czyli czerwonej soi, powinny przypaść do gustu wszystkim, którzy lubią odkrywać nowe smaki i zaskakiwać połączeniami!

Jakzdrowozyc.pl

Fasola azuki to roślina szeroko uprawiana w krajach azjatyckich. Zawiera ok. 25% białka i wszystkie aminokwasy (w tym duże ilości lizyny). Nasiona są wyjątkowo bogate w żelazo, wapń, kobalt.

Przepis przygotowała Maria Pabich z jakzdrowozyc.pl

Składniki:

- 3 szklanki ugotowanej fasoli adzuki

- 9 łyżek cukru lub ksylitolu

- 6 łyżek mleka roślinnego

- 6 łyżek kakao

- 6 łyżek oleju

- 2 łyżeczki sody

- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego

- duża szczypta soli

- 1/3 gorzkiej czekolady

Wykonanie:

1.  W dużej misce umieść wszystkie składniki (poza czekoladą).

2.  Zmiksuj końcówką blendera do uzyskania jednolitej masy.

3.  Odstaw na 10-15 minut do lodówki. W tym czasie masa lekko zgęstnieje ponieważ siemię lniane wchłonie nadmiar wody.

4.  Blachę do pieczenia wyłóż papierem.

5.  Masę nabieraj łyżką i rozkładaj na papierze tworząc ciasteczka.

6.  Czekoladę pokrój na małe kawałki i posyp nimi ciasteczka lekko dociskając.

7.  Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.

Gotowe!

WIĘCEJ PODOBNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ