Jakzdrowozyc.pl
Fasola azuki to roślina szeroko uprawiana w krajach azjatyckich. Zawiera ok. 25% białka i wszystkie aminokwasy (w tym duże ilości lizyny). Nasiona są wyjątkowo bogate w żelazo, wapń, kobalt.
Przepis przygotowała Maria Pabich z jakzdrowozyc.pl
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanej fasoli adzuki
- 9 łyżek cukru lub ksylitolu
- 6 łyżek mleka roślinnego
- 6 łyżek kakao
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki sody
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- duża szczypta soli
- 1/3 gorzkiej czekolady
Wykonanie:
1. W dużej misce umieść wszystkie składniki (poza czekoladą).
2. Zmiksuj końcówką blendera do uzyskania jednolitej masy.
3. Odstaw na 10-15 minut do lodówki. W tym czasie masa lekko zgęstnieje ponieważ siemię lniane wchłonie nadmiar wody.
4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
5. Masę nabieraj łyżką i rozkładaj na papierze tworząc ciasteczka.
6. Czekoladę pokrój na małe kawałki i posyp nimi ciasteczka lekko dociskając.
7. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.
Gotowe!
WIĘCEJ PODOBNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ