Węglowodany zawarte w bananach są łatwo trawione przez układ pokarmowy człowieka. W zielonych bananach znajdują się one pod postacią łańcucha skrobi, który w miarę dojrzewania owoców rozbija się na cukry takie jak fruktoza, glukoza i sacharoza. Wysoka zawartość tych właśnie cukrów nadaje pyszny, słodki smak dojrzałym bananom. Poza tym, owoce te zawierają błonnik, chociaż nie jest go tak dużo jak w zbożach. Zbawienny wpływ błonnika zawartego w bananach na przemianę materii sprawia, że mogą one, mimo stosunkowo wysokiej kaloryczności, być wiodącym składnikiem diet odchudzających. Okazuje się, że zjadając dwa małe banany, wchłaniamy o 5 gramów więcej błonnika, niż jedząc np. 100 gramów orzechów. Banany zawierają bardzo mało tłuszczu, ale znajdujące się w bananowym miąższu kwasy tłuszczowe poprawiają stosunek kwasów nienasyconych do nasyconych.
Wartość energetyczna: 89 kcal = 373 kJ
Koktajl bananowy
Od razu po powrocie do domu z treningu możemy zafundować sobie szybkie i smaczne uzupełnienie węglowodanów i białka. Koktajl bananowy możemy zrobić na bazie mleka albo jogurtu naturalnego. Wystarczy zmiksować owoce z mlekiem lub jogurtem w blenderze. Jeśli owoce są cierpkie możemy dodać troszkę cukru.
Dołącz do nas na Facebooku.