Już 4 kwietnia „Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza” zawita do księgarni w całym kraju. Blisko 100 smakowitych przepisów okraszonych solidną dawką porad doświadczonego dietetyka sportowego.
Część merytoryczną książki przygotowała Jagoda Podkowska, dietetyk sportowy Blueberry Health & Diet , za smaczne przepisy i wykonanie odpowiada Michał Toczyłowski - biegacz amator, kucharz w Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Kulinarny poradnik biegacza podzielony jest na trzy główne części:
* dla amatorów,
* osób biegających regularnie,
* oraz dla tych, którzy przygotowują się do startów w zawodach.
Wraz z rosnącym zaangażowaniem w treningi organizm sportowca ma coraz większe potrzeby dietetyczne – od zdrowego odżywiania na wstępnym etapie, przez zapewnienie regeneracji po intensywnym wysiłku, wspomaganie stawów poddawanych ciągłym przeciążeniom, dostarczanie odpowiedniej ilości energii, po wzmacnianie układu odpornościowego, aby lepiej radził sobie z infekcjami. „Run&Cook” będzie z Tobą w każdej sytuacji, dając zarówno solidne podstawy merytoryczne, jak i zaplecze łatwych, efektywnych i przede wszystkim smacznych posiłków.
Chcesz wiedzieć, co zjeść na śniadanie mistrza przed startem w zawodach biegowych?
Potrzebujesz bomb antyzapalnych, pobudzających metabolizm i działających przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo?
A może brakuje Ci przepisów na smaczne i zdrowe izotoniki?
Wszystko znajdziesz w „Run&Cook” z podaną wartością energetyczną i oznaczeniami: danie wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe.
Zatem: READY, STEADY, GO!
Dobrze dobrana i zbilansowana dieta daje mi energię, podnosi pewność psychiczną i pozwala walczyć na najwyższym światowym poziomie”.
Patrycja Bereznowska – mistrzyni świata w biegu 24-godzinnym, rekordzistka świata w biegu 24 i 48- godzinny.
Dzięki prawidłowemu odżywianiu mogę nie tylko mocno trenować, lecz przede wszystkim szybko się regeneruję, dużo lepiej czuję na co dzień, a w rezultacie osiągam wymarzone cele na zawodach
Bartosz Olszewski – najlepszy biegacz Wings For Life World Run 2017, autor bloga Warszawski Biegacz.
Od tego, czym »zatankujemy« nasz organizm, zależy nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd. Kiedy uprawiamy regularnie sport, odżywianie staje się jeszcze ważniejsze, bo to od tego, co zjemy, zależy, czy będziemy mieć siły i chęci na trening. Wyznaję kilka zasad w kuchni, ale najważniejsza brzmi: jak najmniej przetworzonego jedzenia.
Anna Szczypczyńska – autorka bloga Panna Anna Biega i książki „Zakochaj się w bieganiu”