1. Kawa
Kawa fot.: pixabay
Dlaczego?
To jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kubka kawy. Kofeina zawarta w kawie pobudza i zwiększa wydolność organizmu, świetnie sprawdza się przed aktywnością wymagającą wysokiej wytrzymałości - np. maraton. Kofeina przyśpiesza metabolizm zwiększając wydzielanie gastryny, hormonu żołądkowo-jelitowego. Spożycie kawy wzmaga perystaltykę przewodu pokarmowego, wzrost wydzielania kwasu solnego i pepsyny przez żołądek oraz zwiększa wydzielanie wody i elektrolitów. W konsekwencji nadmiar tego napoju może wywołać kłopoty żołądkowe i biegunkę.
2. Produkty mleczne
Mleko fot.: pixabay
Dlaczego?
Spożycie nabiału przed treningiem wiąże się często z biegunką, wzdęciami, gazami lub skurczami. Dlaczego? Po pierwsze, efektem może być nietolerancja organizmu na laktozę, która objawia się brakiem lub zbyt małą ilością enzymu laktazy odpowiedzialnej za trawienie tego cukru. W efekcie niestrawiona laktoza zalega w jelicie grubym, a rozwijające się w niej mikroorganizmy produkują gazy. Po drugie, proces trawienia powinien odbywać się w spoczynku, a każdy intensywny wysiłek z zalegającym posiłkiem może przyczynić się do powstawania niekomfortowych dolegliwości, w tym biegunki.
3. Błonnik
Płatki śniadaniowe fot.: pixabay
Dlaczego?
Włókno pokarmowe, które odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowo zbilansowanej diecie. Dzieli się na dwie frakcje rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Ta druga przyspiesza perystaltykę jelit i działa niczym miotełka, która usuwa zalegające resztki w jelitach. Nadmiar błonnika może powodować wzdęcia lub biegunkę. Przed treningiem lub zawodami, warto wyeliminować źródła błonnika nierozpuszczalnego, czyli kaszy gryczanej, płatki owsiane, otręby, pieczywo z pełnego przemiału, komosę ryżową.
4. Sorbitol
Sorbitol fot.: pixabay
Dlaczego?
To substancja, która dodawana jest do przemysłowej produkcji żywności. Sorbitolem dosładza się produkty o obniżonej kaloryczności, składnika tego dodaje się m.in. do deserów, batoników białkowych lub wyrobów piekarskich. Sorbitol jest tylko częściowo absorbowany w organizmie, w przeciwieństwie do cukru. Większość sorbitolu przechodzi w niezmienionej formie do jelita grubego i tam ulega fermentacji przez bakterie jelitowe. Z tego powodu duże spożycie sorbitolu może wywoływać gazy, wzdęcia, a czasem skurcze jelit i biegunki. Sorbitol występuje również w naturalnych produktach takich jak: śliwka, jabłko, gruszka. Warto dodać, że przeczyszczające właściwości suszonych śliwek wynikają właśnie z obecności w nich sorbitolu i błonnika.
5. Ostre potrawy
Papryka chili fot.: pixabay
Dlaczego?
To nie tylko doznania smakowe, pikantne przyprawy wykazują również szereg pozytywnych właściwości na nasz organizm. Za ostry i piekący smak odpowiedzialna jest kapsaicyna, która występuje m.in. w papryce chili. Ostre przyprawy przyspieszają metabolizm, ale w połączeniu z wysiłkiem fizycznym podrażniają błony jelita cienkiego i grubego. W rezultacie organizm narażony jest na rewolucje żołądkowe. Nigdy nie eksperymentuj z nowymi potrawami i produktami tuż przed zawodami.
6. Rośliny strączkowe, soczewica, fasola
Rośliny strączkowe fot.: pixabay
Dlaczego?
Produkty, które stale zyskują na popularności, są łatwodostępne, bogate w białko i błonnik. Strączki należą do produktów wzdymających – jest to "wina" olisacharydów, cząsteczek, których trawienie jest utrudnione ze względu na brak potrzebnych do tego enzymów. Do ich strawienia organizm potrzebuje znacznie więcej kalorii niż w przypadku innych produktów, podczas wysiłku fizycznego część energii wykorzystana jest do pracy mięśni co w konsekwencji prowadzi do spowolnienia trawienia. Zalegający pokarm daje odczucie dyskomfortu i wzdęć.