Dieta, a wzmocnienie odporności przy wysiłku w okresie jesiennym

W okresie jesiennym często czujemy się senni i osłabieni. Układ odpornościowy nastawiony jest na różnego rodzaju infekcję. Warto zadbać o dobrze zbilansowaną dietę. Sprawdź co jeść, a czego unikać?

W okresie jesiennym spotykamy się z nieco bardziej ubogą w witaminy i minerały żywnością. Do tego występują spore wahania temperatury w zależności od pory dnia, a słońce nie operuje już tak intensywnie jak latem. To wszystko powoduje, że czujemy się osłabieni i senni. Często rezygnujemy z treningu, gdyż aura nie zachęca do uprawiania aktywności fizycznej na świeżym powietrzu. Dodatkowo pojawia się wiele infekcji  bakteryjnych i wirusowych, które atakują nasz osłabiony układ odpornościowy, zwłaszcza gdy nie zadbaliśmy o niego odpowiednio już latem.

Jak ustrzec się przed osłabieniem? Zapobieganie jest prostsze, tańsze i bezpieczniejsze od leczenia. Dlatego postaw na profilaktykę!!

Układ odpornościowy właściwie funkcjonuje przy dobrze zbilansowanej i prawidłowo skomponowanej diecie. Szacuje się, że za znaczną część wydolności całego naszego układu odpornościowego odpowiadają jelita.  Zdrowe jelita to zdrowy człowiek, dlatego tak ważne jest co jesz, kiedy oraz w jakich ilościach.

Dieta biegacza
Dieta biegacza fot.: Fotolia

Podstawowe zasady komponowania diety stymulującej układ immunologiczny:

  • codziennie dostarczaj z pożywieniem odpowiednią ilość energii;
  • spożywaj minimum 3–4 posiłki dziennie w regularnych odstępach czasu;
  • spożywaj przynajmniej 5 porcji warzyw dziennie – najlepiej w formie surowej (za porcję przyjmujemy przynajmniej 100 g. produktu np. 1/2 papryki, 1/2 dużego pomidora, burak czy duża marchew);
  • zadbaj o obecność owoców w diecie, ok. 2–3 porcji na dobę;
  • umieść w jadłospisie produkty z pełnego ziarna, takie jak: pieczywo, grube kasze, brązowy i dziki ryż, płatki, otręby;
  • dostarczaj odpowiednią ilość pełnowartościowego białka wraz z produktami, takimi jak: mięso, jaja, ryby, nasiona roślin strączkowych;
  • stosuj naturalne probiotyki, które skutecznie wspomagają budowanie flory bakteryjnej jelit, czyli: jogurty i kefiry probiotycznych, kiszonki, w razie potrzeby stosuj odpowiednią probiotykoterapię w postaci suplementów diety (badania pokazały, że spożywanie probiotyków zarówno w postaci żywności, jak i suplementów, zmniejsza ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych).;
  • codziennie dostarczaj przynajmniej 1,5 litra płynów z dużym udziałem wody mineralnej;
  • spożywaj siemię lniane, orzechy włoskie, nasiona chia, tłuste ryby morskie lub tran stanowiące źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 o właściwościach przeciwzapalnych; wzbogać dietę o żywność zawierającą składniki przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne:

- czosnek i cebula –  jeden z tradycyjnych sposobów na przeziębienie i wzmocnienie odporności:) zawierają  naturalne substancje o działaniu antybiotyków (allicyna, inne fitoncydy), dzięki którym zmniejszają ryzyko zachorowania powodują złagodzenie objawów przeziębienia i grypy. Aby  w pełni wykorzystać walory  zdrowotne czosnku powinno się go jeść na surowo; przed spożyciem należy go zmiażdżyć i odstawić na kilka minut;

- miód pszczeli – jego bakteriobójcze działanie związane jest między innymi z obecnością kwasów organicznych i enzymów; należy pamiętać, że rozpuszczanie miodu w płynie o temperaturze powyżej 40 °C zabija jego właściwości antybakteryjne!;

- cytrusy – zawierają witaminę C oraz flawonoidy, takie jak: kwercetyna, hesperydyna czy rutyna, które uszczelniające naczynia krwionośne;

- zielona herbata – jest napojem o dużej ilości antyoksydantów, dla pełnej efektywności prozdrowotnej należy ją zalewać wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza;

- orzechy – szczególnie włoskie i brazylijskie jako źródło  kwasów tłuszczowych omega-3 oraz selenu – pierwiastka ważnego z punktu widzenia odporności;

- warzywa i owoce bogate w witaminę C - natka pietruszki, papryka czerwona, brukselka, chrzan, jarmuż, szpinak, kalafior, kalarepa, czarne porzeczki, truskawki, kiwi, cytryna, grejpfrut i pomarańcze.

- zioła i przyprawy o właściwościach antyseptycznych i bakteriobójczych np. imbir, cynamon, chilli, kardamon, rozmaryn, czystek, eukaliptus, nagietek lekarski, rumianek pospolity, czarny bez, aloes, korzeń lukrecji.

Unikaj:

- cukru, słodzonych napojów i słodyczy

- nadmiernej ilości alkoholu;

- nadmiernej ilości kawy i innych źródeł kofeiny;

- krótkiego czasu snu;

- żywności przetworzonej.

Słodycze w diecie
Słodycze w diecie fot.: Fotolia

Warto dodać, że oprócz diety odporność można zwiększyć poprzez wzrost aktywności fizycznej.

Odpowiednio przeprowadzony trening doskonale wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza podatność na choroby zakaźne, zwiększa odporność na kaszel i zapalenia oskrzeli. Dlatego w okresie jesienno-zimowym nie rezygnujmy ze sportu. Zalecana jest każda forma ruchu, począwszy od spacerów, biegania, jazdy na rowerze czy pływania, pod warunkiem, że  będzie ona regularna, niezbyt intensywna, a ubiór treningowy ściśle dostosowany do warunków pogodowych. Po treningu nie  zapominajmy o relaksowaniu się, odprężaniu i wyciszeniu, co umożliwia zdrowy sen, podczas którego organizm najlepiej się regeneruje i wzmacnia.  

Aktywność fizyczna
Aktywność fizyczna fot.: Fotolia
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.