Sernik z dynią. Wykorzystaj sezonowe warzywa

Idealny do kawy, o lekkiej konsystencji musu na kruchym spodzie. Świetna opcja ciasta z wykorzystaniem sezonowych warzyw w diecie.

W diecie warto wykorzystać sezonowe owoce i warzywa. Powodów jest kilka. Tego typu produkty są przede wszystkim łatwo dostępne i świeże. Dynia jest jedną z rośli, którą łatwo wyhodować nawet w ogródku. Czy wiecie, że im bardziej kolorowe warzywa, tym lepiej? Zawierają bowiem sporą ilość karotenoidów i flawonoidów.

Karotenoidy usuwają z organizmu wolne rodnik, w przypadku dyni wyróżnić należy – beta-karoten. Obniża poziom złego cholesterolu, oraz wpływa pozytywnie na wzrok.

Flawonoidy wykazują silne działanie przeciwutleniające. Wychwytują oraz wymiatają wolne rodniki, obniżają poziom namnażania się komórek nowotworowych.

Sernik z dyniąSernik z dynią Agnieszka Kwiatkowska

Składniki:

  • 2 szkl. puree z dyni
  • 4 jajka
  • 250g sera ricotta
  • 250g sera mascarpone
  • ciastka owsiane
  • ¾ szkl. cukru kokosowego
  • 4 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • gałka muszkatołowa, cynamon

Sposób przygotowania:

Dynię umyj, wydrąż pestki i przekrój na mniejsze części. Nasmaruj delikatnie oliwą i upiecz w piekarniku (180 st.) do miękkości.

Ciastka owsiane rozdrobnij w blenderze, dodaj rozpuszczony tłuszcz oraz przyprawy: gałkę muszkatołową i cynamon. Powstałą masę wyłóż do formy, odstaw do lodówki.

Miąższ z dyni zblenduj na gładką masę. Odstaw. W oddzielnym naczyniu zmiksuj ricottę i ser mascarpone, dodaj cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną. Na koniec stopniowo wymieszaj masę serową z dynią. Całość wyłóż na spód z ciastek owsianych. Piecz przez 40 min. w 180 st. Ważne, żeby masa się dobrze ścięła.

Sernik z dyniąSernik z dynią Agnieszka Kwiatkowska


Ciasto najlepiej przechowuj w lodówce.

 Smacznego!

Copyright © Agora SA