W diecie warto wykorzystać sezonowe owoce i warzywa. Powodów jest kilka. Tego typu produkty są przede wszystkim łatwo dostępne i świeże. Dynia jest jedną z rośli, którą łatwo wyhodować nawet w ogródku. Czy wiecie, że im bardziej kolorowe warzywa, tym lepiej? Zawierają bowiem sporą ilość karotenoidów i flawonoidów.
Karotenoidy usuwają z organizmu wolne rodnik, w przypadku dyni wyróżnić należy – beta-karoten. Obniża poziom złego cholesterolu, oraz wpływa pozytywnie na wzrok.
Flawonoidy wykazują silne działanie przeciwutleniające. Wychwytują oraz wymiatają wolne rodniki, obniżają poziom namnażania się komórek nowotworowych.
Sernik z dynią Agnieszka Kwiatkowska
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dynię umyj, wydrąż pestki i przekrój na mniejsze części. Nasmaruj delikatnie oliwą i upiecz w piekarniku (180 st.) do miękkości.
Ciastka owsiane rozdrobnij w blenderze, dodaj rozpuszczony tłuszcz oraz przyprawy: gałkę muszkatołową i cynamon. Powstałą masę wyłóż do formy, odstaw do lodówki.
Miąższ z dyni zblenduj na gładką masę. Odstaw. W oddzielnym naczyniu zmiksuj ricottę i ser mascarpone, dodaj cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną. Na koniec stopniowo wymieszaj masę serową z dynią. Całość wyłóż na spód z ciastek owsianych. Piecz przez 40 min. w 180 st. Ważne, żeby masa się dobrze ścięła.
Sernik z dynią Agnieszka Kwiatkowska
Ciasto najlepiej przechowuj w lodówce.
Smacznego!