Kasz jaglana to królowa kasz. Robi się ją z prosa, jednego z najstarszych zbóż. Jest pełna witamin i minerałów, jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, jest jednym z nielicznych zbóż o działaniu zasadotwórczym.
[fot. Marek Zaremba]
REKLAMA
REKLAMA
Dziś kolejny przepis z książki Marka Zaremby "Jaglany detoks dla biegaczy". Książka jest do wygrania w naszym konkursie. Na zgłoszenia czekamy jeszcze do 15 sierpnia.
REKLAMA
A tym czasem, na zachętę, Jaglany burger wegetariański dla ultrabiegacza:
Składniki na 2–4 porcje
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
(ugotowanej i ostudzonej)
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
(na miękko)
1 szklanka utartej marchewki
1 mała cebula
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
1/2 szklanki zmielonych pestek dyni
5 suszonych pomidorów
1⁄3 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki curry
szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie)
2 małe ząbki czosnku
sól morska lub himalajska do smaku
natka pietruszki
sezam do dekoracji
1 szklanka ugotowanego bobu
(opcjonalnie)
cebulka czerwona do dekoracji
borówki do dekoracji
sos kurkumowy
Przygotowanie
Utartą marchewkę podduś na oliwie. Odstaw w misce. Następnie podduś cebulę pokrojoną w drobną kostkę z dodatkiem przypraw, utartego lub wyciśniętego czosnku. Wymieszaj dokładnie warzywa (możesz użyć blendera) z ugotowaną soczewicą i kaszą jaglaną, dodaj drobno pokrojone suszone pomidory, mąkę z cieciorki i mielone pestki dyni. Uformuj burgery, układając na talerzu wyłożonym pergaminem, i schłodź około godziny w lodówce. Burgery lekko obtoczone w mące z ciecierzycy obsmażaj na patelni lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez ok. 20 min. Serwuj z natką pietruszki, ugotowanym bobem i borówkami.