Jaglany burger wegetariański dla ultrabiegacza

Kasz jaglana to królowa kasz. Robi się ją z prosa, jednego z najstarszych zbóż. Jest pełna witamin i minerałów, jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, jest jednym z nielicznych zbóż o działaniu zasadotwórczym.

Dziś kolejny przepis z książki Marka Zaremby "Jaglany detoks dla biegaczy". Książka jest do wygrania w naszym konkursie. Na zgłoszenia czekamy jeszcze do 15 sierpnia.

A tym czasem, na zachętę, Jaglany burger wegetariański dla ultrabiegacza:

Składniki na 2–4 porcje

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • (ugotowanej i ostudzonej)
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • (na miękko)
  • 1 szklanka utartej marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1/2 szklanki zmielonych pestek dyni
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1⁄3 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól morska lub himalajska do smaku
  • natka pietruszki
  • sezam do dekoracji
  • 1 szklanka ugotowanego bobu
  • (opcjonalnie)
  • cebulka czerwona do dekoracji
  • borówki do dekoracji
  • sos kurkumowy

 

Przygotowanie

Utartą marchewkę podduś na oliwie. Odstaw w misce. Następnie podduś cebulę pokrojoną w drobną kostkę z dodatkiem przypraw, utartego lub wyciśniętego czosnku. Wymieszaj dokładnie warzywa (możesz użyć blendera) z ugotowaną soczewicą i kaszą jaglaną, dodaj drobno pokrojone suszone pomidory, mąkę z cieciorki i mielone pestki dyni. Uformuj burgery, układając na talerzu wyłożonym pergaminem, i schłodź około godziny w lodówce. Burgery lekko obtoczone w mące z ciecierzycy obsmażaj na patelni lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez ok. 20 min. Serwuj z natką  pietruszki, ugotowanym bobem i borówkami.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.