Przed bieganiem odpuść sobie ciężkie, kleiste owsianki na mleku. Zamiast tego przygotuj sobie jej lekką, ale energetyczną wersję.
Składniki:
Przygotowanie:
Płatki owsiane ugotuj (w przypadku płatków błyskawicznych, jedynie zalej wodą). Po zdjęciu z ognia, dodaj bakalie lub świeże owoce.
Owsianka z owocami fot. Shutterstock
Domowe batoniki nie wymagają ani dużo wolnego czasu, ani wybitnych umiejętności kulinarnych. Za to przygotowanie ich dostarcza wiele satysfakcji!
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzuć do głębokiego naczynia, zmiksuj blenderem. Powstałą masę rozłóż na blacie, rozwałkuj, pokrój na paski. Ostrożnie przełóż do pojemnika wyłożonego folią i umieść w zamrażalniku. Po kilku godzinach będziesz mógł cieszyć się zwartymi batonikami domowej roboty.
Banan to flagowy owoc biegacza. A te lody, to banan w nowej, rewolucyjnej postaci.
Składniki:
Przygotowanie:
Banany włóż do zamrażalnika na kilka godzin. Wyciągnij, następnie zmiksuj blenderem. Lody gotowe! Do zmiksowanych bananów możesz dodać dowolne, również zmrożone owoce: truskawki, jagody, morele.
banany Shutterstock
Ten miks składników, to energia w czystej postaci. A do tego aby go przygotować, potrzebujesz dosłownie chwili.
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu, zmiksuj blenderem.
Jakkolwiek absurdalnie to brzmi, kanapka z owoców to istny raj dla podniebienia. Stanowi źródło węglowodanów, witamin, dodatkowo nawadnia organizm. I najważniejsze: jest banalnie proste do wykonania!
Składniki:
Przygotowanie:
Jabłko pokrój na ćwiarki lub grube plastry. Każdy kawałek posmaruj masłem orzechowym, posyp borówkami lub jagodami. Na koniec możesz posypać cynamonem.
Jabłko ze śliwkami, masłem orzechowym i cynamonem Jenny Sugar for PopSugar
Kulki mocy, to już gruby kaliber. Żeby je przygotować, trzeba poświęcić trochę czasu i energii, ale jeśli to zrobisz – nie pożałujesz.
Składniki:
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę jaglaną. Poczekaj, aż kasza wchłonie całą wodę. Jeśli nie – odlej ją. Oddziel część płatków kokosowych, resztę wrzuć do miski. Wymieszaj z resztą składników, aż powstanie gęsta masa. Uformuj kulki i obtocz pozostałymi wiórkami.
Kulki są gotowe do spożycia. Doskonale smakują też lekko schłodzone.
O autorce:
Iwona Ludwinek-Zarzeka – ekspert projektu LigaBiegowa.pl, darmowej, ogólnopolskiej
rywalizacji dla biegaczy, która trwa cały rok.