Przed bieganiem odpuść sobie ciężkie, kleiste owsianki na mleku. Zamiast tego przygotuj sobie jej lekką, ale energetyczną wersję.
Składniki:
Przygotowanie:
Płatki owsiane ugotuj (w przypadku płatków błyskawicznych, jedynie zalej wodą). Po zdjęciu z ognia, dodaj bakalie lub świeże owoce.
Domowe batoniki nie wymagają ani dużo wolnego czasu, ani wybitnych umiejętności kulinarnych. Za to przygotowanie ich dostarcza wiele satysfakcji!
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzuć do głębokiego naczynia, zmiksuj blenderem. Powstałą masę rozłóż na blacie, rozwałkuj, pokrój na paski. Ostrożnie przełóż do pojemnika wyłożonego folią i umieść w zamrażalniku. Po kilku godzinach będziesz mógł cieszyć się zwartymi batonikami domowej roboty.
Banan to flagowy owoc biegacza. A te lody, to banan w nowej, rewolucyjnej postaci.
Składniki:
Przygotowanie:
Banany włóż do zamrażalnika na kilka godzin. Wyciągnij, następnie zmiksuj blenderem. Lody gotowe! Do zmiksowanych bananów możesz dodać dowolne, również zmrożone owoce: truskawki, jagody, morele.
Ten miks składników, to energia w czystej postaci. A do tego aby go przygotować, potrzebujesz dosłownie chwili.
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu, zmiksuj blenderem.
Jakkolwiek absurdalnie to brzmi, kanapka z owoców to istny raj dla podniebienia. Stanowi źródło węglowodanów, witamin, dodatkowo nawadnia organizm. I najważniejsze: jest banalnie proste do wykonania!
Składniki:
Przygotowanie:
Jabłko pokrój na ćwiarki lub grube plastry. Każdy kawałek posmaruj masłem orzechowym, posyp borówkami lub jagodami. Na koniec możesz posypać cynamonem.
Kulki mocy, to już gruby kaliber. Żeby je przygotować, trzeba poświęcić trochę czasu i energii, ale jeśli to zrobisz – nie pożałujesz.
Składniki:
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę jaglaną. Poczekaj, aż kasza wchłonie całą wodę. Jeśli nie – odlej ją. Oddziel część płatków kokosowych, resztę wrzuć do miski. Wymieszaj z resztą składników, aż powstanie gęsta masa. Uformuj kulki i obtocz pozostałymi wiórkami.
Kulki są gotowe do spożycia. Doskonale smakują też lekko schłodzone.
O autorce:
Iwona Ludwinek-Zarzeka – ekspert projektu LigaBiegowa.pl, darmowej, ogólnopolskiej
rywalizacji dla biegaczy, która trwa cały rok.