Humus jaglany z pieczoną papryką, jarmużem i orzechem włoskim [zapowiedź konkursu]

Wiedzieliście, że kasza jaglana odkwasza organizm? Wspomaga redukcję kwasów po wysiłku i wspiera naturalną remineralizację. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu.

Dlatego dzisiaj przygotujemy humus jaglany z pieczoną papryką, jarmużem i orzechem włoskim, według przepisu Marka Zaremby, dyplomowanego dietoterapeuty i specjalista medycyny komórkowej, autora kilku bestsellerów: "Jaglany detoks", "Jaglany Detoks... kolejny krok" oraz "Leczenie dietą".

(Składniki na 1–2 porcje)

Do hummusu

  • 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 upieczona papryka bez skórki
  • szczypta suszonego tymianku
  • lub 4 gałązki świeżego
  • sól morska lub himalajska do smaku
  • 1⁄3 szklanki wody mineralnej
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2–4 orzechy włoskie
  • nasiona sezamu do dekoracji

Do pesto

  • 1⁄3 ząbka czosnku
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Przygotuj hummus

Włóż do naczynia wszystkie składniki i zblenduj. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Konsystencja powinna być gładka, nie za gęsta. W razie potrzeby dopraw według uznania. Jarmuż porwij na drobne listki, oddzielając stwardniałe łodygi. Umyj na sitku i po chwili przełóż do miseczki. Wymieszaj dokładnie dłońmi z utartym czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i dopraw solą. Pozostaw na kilka minut. Hummus serwuj z orzechami włoskimi.

Rada Marka Zaremby:

W kuchni detoksykacyjnej dla aktywnych warto szukać prostych, ale zarazem odżywczych potraw. Dania powinny zawierać dużo wody, bo sporo jej tracimy podczas wysiłku. Hummus jaglany z pieczoną papryką i nutą tymianku będzie waszym  ulubionym daniem! Tymianek nie jest przypadkowy. Ma zadanie ożywić smak hummusu, ale również zrównoważyć wilgoć w procesie trawienia. Dodatek jarmużu oraz orzechów włoskich sprawi, że to niepozorne danie roślinne będzie wręcz wulkanem zdrowia!

Jaglany detoks dla biegaczyJaglany detoks dla biegaczy [redakcja Polska Biega}

Przepis pochodzi z najnowszej książki Marka Zaremby, "Jaglany detoks dla biegaczy". Dzięki tej książce dowiecie się, jak zacząć swoją przygodę z bieganiem. Znajdziesz tam niezbędnik detoksu biegacza, gotowe plany i harmonogramy detoksu, a także dużo więcej przepisów z kaszą.

Chcecie taką książkę? Już niebawem będziemy mieli dla was kilka egzemplarzy, do wygrania w konkursie. Zaglądajcie na nasz portal.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.