Dlatego dzisiaj przygotujemy humus jaglany z pieczoną papryką, jarmużem i orzechem włoskim, według przepisu Marka Zaremby, dyplomowanego dietoterapeuty i specjalista medycyny komórkowej, autora kilku bestsellerów: "Jaglany detoks", "Jaglany Detoks... kolejny krok" oraz "Leczenie dietą".
(Składniki na 1–2 porcje)
Do hummusu
Do pesto
Włóż do naczynia wszystkie składniki i zblenduj. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Konsystencja powinna być gładka, nie za gęsta. W razie potrzeby dopraw według uznania. Jarmuż porwij na drobne listki, oddzielając stwardniałe łodygi. Umyj na sitku i po chwili przełóż do miseczki. Wymieszaj dokładnie dłońmi z utartym czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i dopraw solą. Pozostaw na kilka minut. Hummus serwuj z orzechami włoskimi.
W kuchni detoksykacyjnej dla aktywnych warto szukać prostych, ale zarazem odżywczych potraw. Dania powinny zawierać dużo wody, bo sporo jej tracimy podczas wysiłku. Hummus jaglany z pieczoną papryką i nutą tymianku będzie waszym ulubionym daniem! Tymianek nie jest przypadkowy. Ma zadanie ożywić smak hummusu, ale również zrównoważyć wilgoć w procesie trawienia. Dodatek jarmużu oraz orzechów włoskich sprawi, że to niepozorne danie roślinne będzie wręcz wulkanem zdrowia!
Jaglany detoks dla biegaczy [redakcja Polska Biega}
Przepis pochodzi z najnowszej książki Marka Zaremby, "Jaglany detoks dla biegaczy". Dzięki tej książce dowiecie się, jak zacząć swoją przygodę z bieganiem. Znajdziesz tam niezbędnik detoksu biegacza, gotowe plany i harmonogramy detoksu, a także dużo więcej przepisów z kaszą.
Chcecie taką książkę? Już niebawem będziemy mieli dla was kilka egzemplarzy, do wygrania w konkursie. Zaglądajcie na nasz portal.