Sałatka "piękna cera"

Sezon na czerwone porzeczki rozpoczęty. Ale co z tych porzeczek zrobić? Może sałatka?

Natknęłam się na taką sałatkę w sieci Tukan Salad Bar. Urzekła mnie jej nazwa, dlatego jej spróbowałam, po czym pokochałam jej smak. Jest prosta. Letnia. Idealna do lunch boxa. Jej podstawowy składnik to czerwony ryż, który ma lekko orzechowy smak, dlatego idealnie tu pasuje.

Czerwony ryż ma bardzo wysoką wartość odżywczą. Między innymi bogaty jest w witaminę E i przeciwutleniacze. W medycynie chińskiej stosuje się jako lek poprawiający jakość i koloryt skóry. I to by wyjaśniało, skąd pochodzi ta nazwa. Oczywiście, czerwony ryż to bardzo dobre źródło węglowodanów, niezbędnego paliwa dla biegaczy. Pozostałe dodatki czyli czerwona porzeczka i pestki dyni to po prostu bomby witaminowo-minerałowe.

Składniki:

  • pół szklanki czerwonego ryżu
  • dwie garście czerwonych porzeczek
  • garść uprażonych pestek dyni
  • sól i pieprz
  • odrobina oliwy i octu winnego


Czerwony ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie około 40 min, odcedzamy, studzimy. Łączymy wszystkie składniki, mieszamy. Sałatka gotowa. Można jeść od razu lub spakować do pudełka do pracy na lunch.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.