Dla wielu z nas banany i czekolada stanowią podstawową przekąskę w dniu treningowym. Nie trzeba mieć w żadnym wypadku z tego powodu wyrzutów sumienia (pod warunkiem, że jemy czekoladę gorzką, zawierającą min. 70 proc kakao). Banany mają mnóstwo potasu, a ponadto stanowią źródło węglowodanów, których tak bardzo potrzebujemy po długim wybieganiu. Kakao posiada m.in magnez, żelazo, chrom, potas.
Ciasto, które proponujemy jest banalnie proste do wykonania. Nie wymaga również kupowania wymyślnych składników i pieczenia.
POLECAMY: JAK BIEGAĆ, BY EFEKTYWNIEJ SPALAĆ KALORIE?
100 g migdałów
30 g wiórków kokosowych
30 g syropu klonowego (lub innej substancji słodzącej)
Składniki na krem:
100 g orzechów nerkowca
200 g bananów
200 g wody
50 g daktyli
50 g syropu klonowego
50 g oleju kokosowego
50 g kakao
Wykonanie:
Spód: Migdały moczymy przez 8 godzin. Wodę odlewamy, migdały wrzucamy do naczynia. Wsypujemy wiórki kokosowe, wlewamy syrop klonowy, blendujemy. Powstałą miazgę przesypujemy np. do brytfanki (najlepiej użyć silikonowej), ugniatamy ciasno.
Krem: Orzechy (moczone uprzednio w wodzie przez 2 godziny) przesypujemy do blendera, wlewamy wodę, wrzucamy pozostałe składniki potrzebne do wykonania kremu. Blendujemy. Powstałą masę wlewamy do brytfanki, mrozimy przez ok. 4 godziny.