Czekoladowe ciasto na bazie bananów [BEZ PIECZENIA]

To ciasto będzie potrafił wykonać każdy. Przepis oparty jest wyłącznie na roślinnych składnikach, dzięki czemu jest bardzo pożywne, o walorach smakowych nie wspominając.

Dla wielu z nas banany i czekolada stanowią podstawową przekąskę w dniu treningowym. Nie trzeba mieć w żadnym wypadku z tego powodu wyrzutów sumienia (pod warunkiem, że jemy czekoladę gorzką, zawierającą min. 70 proc kakao). Banany mają mnóstwo potasu, a ponadto stanowią źródło węglowodanów, których tak bardzo potrzebujemy po długim wybieganiu. Kakao posiada m.in magnez, żelazo, chrom, potas.

Ciasto, które proponujemy jest banalnie proste do wykonania. Nie wymaga również kupowania wymyślnych składników i pieczenia.

POLECAMY: JAK BIEGAĆ, BY EFEKTYWNIEJ SPALAĆ KALORIE?

Składniki na spód:

100 g migdałów

30 g wiórków kokosowych

30 g syropu klonowego (lub innej substancji słodzącej)

Składniki na krem:

100 g orzechów nerkowca

200 g bananów

200 g wody

50 g daktyli

50 g syropu klonowego

50 g oleju kokosowego

50 g kakao

Wykonanie:

Spód: Migdały moczymy przez 8 godzin. Wodę odlewamy, migdały wrzucamy do naczynia. Wsypujemy wiórki kokosowe, wlewamy syrop klonowy, blendujemy. Powstałą miazgę przesypujemy np. do brytfanki (najlepiej użyć silikonowej), ugniatamy ciasno.

Krem: Orzechy (moczone uprzednio w wodzie przez 2 godziny) przesypujemy do blendera, wlewamy wodę, wrzucamy pozostałe składniki potrzebne do wykonania kremu. Blendujemy. Powstałą masę wlewamy do brytfanki, mrozimy przez ok. 4 godziny.

 
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.