Burgery wegetariańskie z buraka

Prezentujemy przepis na burgery wegetariańskie z buraka nadesłany do redakcji przez Marcina Punpura. Chcecie podzielić się swoimi przepisami dla biegaczy? Wyślijcie je adres polskabiega@agora.pl. Opublikujemy je na PolskaBiega.pl.
embed

Burgery wegetariańskie z buraka

Składniki (10 burgerów): 2 szklanki startych buraków 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 0,5 szklanki prażonego słonecznika 0,5 szklanki prażonego sezamu czerwona cebula 0,5 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki oleju 3 łyżki mąki (przyp. red. proponujemy mąkę razową lub pełnoziarnistą ) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki pietruszki łyżeczka suszonego imbiru 1/4 łyżeczki chili sól czarny pieprz

WIĘCEJ PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ NA POLSKABIEGA.PL W DZIALE DIETA BIEGACZA

Do podania:

8 dobrych bułek (przyp. red. mogą być bułki razowe lub pełnoziarniste ) świeży szpinak sałata rzymska czerwona cebula keczup musztarda ogórki konserwowe

Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać oleju i mąki.

Lepimy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu pieczenia (albo po upływie 20 minut) delikatnie obracając kotlety na drugą stronę.

Podajemy w bułkach z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.