W gorzkiej czekoladzie drzemią pokłady witamin i minerałów, które sprawiają, że jest jednym z najzdrowszych słodyczy. Jest cennym źródłem witamin z grupy B, magnezu, żelaza i wapnia, potasu i fosforu. Znajdują się w niej również miedź i cynk. Z drugiej strony - jest bardzo kaloryczna, tabliczka (100 g) dostarcza aż 600 kcal, a aż 43 g w jej składzie to tłuszcz, jeśli dodamy do niej orzechy - dostajemy prawdziwą bombę.
Czekolada czy to w postaci gorącego, gęstego płynu czy kilku kostek, dostarcza energii bardzo szybko i łatwo, ponieważ znajdują się w niej węglowodany proste. Obecne są w niej również substancje zwiększające czujność. Tabliczka czekolady o dużej zawartości miazgi kakaowej, ma w sobie więcej kofeiny niż filiżanka kawy. Magnez przeciwdziała stresowi, a pierwiastek ten usprawnia funkcjonowanie mięśni oraz ułatwia wchłanianie wapnia. Teobromina, druga z substancji pobudzających, ma słabsze działanie niż kofeina, ale działa regenerująco na organizm.
fot. ShutterstockPolifenole z ziarna kakaowego neutralizują wolne rodniki, uboczne produkty metabolizmu, niebezpieczne dla zdrowych komórek. Rozkurczają naczynia krwionośne, co ułatwia przepływ krwi. Czekolada zapobiega również zakrzepom.
Fot. ShutterstockJaka czekolada da nam najwięcej korzyści? Im więcej miazgi kakaowej, a mniej cukru - tym lepiej. Najlepiej pić lub jeść czekoladę w czasie bliskim treningowi - na krótko przed lub po - wtedy organizm najlepiej zagospodaruje energię z niej płynącą. Nie warto stosować czekolady jako polepszacza nastroju, bo mina szybko nam zrzednie gdy wejdziemy na wagę po pewnym czasie tego rodzaju "kuracji". Warto pamiętać również o tym, że czekolada jest uczulająca.
Fot. ShutterstockMimo to, lepiej sięgnąć po gorzką czekoladę niż kawałek ciasta, drożdżówkę, cukierki czy lody. A plusem ciemnej czekolady jest jeszcze to, że nie da się jej zjeść tak dużo jak mlecznej. Z pewnością ten smakołyk nadaje się doskonale na dodatkową motywację do treningu.
Tekst: Magda Ostrowska-Dołęgowska
Przeczytaj również: Wasze przepisy dla biegaczy: Naleśniki w czekoladzie.