Buraki są cennym źródłem witamin A, B1, B2, C i E oraz takich minerałów jak magnez, potas, wapń, mangan, żelazo i kwas foliowy. Co ciekawe, według badań brytyjskich naukowców, azotany zawarte w burakach zmniejszają zużycie tlenu w organizmie, przez co ćwiczenia fizyczne stają się mniej męczące. Picie soku buraczanego zwiększa wytrzymałość i pozwala ćwiczyć o 16% dłużej. Buraki zwiększają wydolność, dlatego mam nadzieję, że poniższy przepis przyda się również i Wam.
Składniki:
Obieramy cebulę, jabłka i buraki. Cebulę siekamy na małe kawałki, jabłka i (wcześniej ugotowane) buraki kroimy w plasterki. Smażymy cebulę na maśle około 5 minut, aż się zeszkli. Następnie dodajemy buraki i jabłka mieszając przez kolejne parę minut. Dolewamy czerwonego wina i czekamy aż trochę odparuje. Następnie dolewamy wywar warzywny, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na mniejszym ogniu przez około 20 minut. Na koniec wszystko należy zblendować, do momentu aż powstanie gęsty krem. Zupę można podać z odrobiną śmietany albo jogurtu naturalnego - spróbowałam obydwu wersji - oraz jak ktoś lubi z podsmażoną dymką, może być również zielona pietruszka.
Smacznego!
Tekst: Zofia Wawrzyniak
*Od redakcji Polska Biega: Przepis jest ciekawy, danie smaczne, jednak redakcja nie podpisuje się pod propozycją dodania czerwonego wina do posiłku. Alkohol negatywnie wpływa na regenerację po treningu, działa odwadniająco, zmniejsza efekty treningowe.
Przeczytaj również inne teksty z konkursu "Jedz i biegaj": Wasze przepisy dla biegaczy: Owsianka z jagodami Goji Wasze przepisy dla biegaczy: Gulasz z indyka z warzywami Wasze przepisy dla biegaczy: Naleśniki z czekoladą
Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych zajrzyj do działu: Przepisy dla biegaczy.