Zdjęcia Dota Szymborska ( oneginetatopa.blogspot.com )
Jajka są niesamowicie wartościowym źródłem białka. Chodzi głównie o to, że zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie wytwarza samodzielnie, a które są nam niezbędne.
Dwa jajka ważące ok. 58 g pokrywają w 35% dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na wspomniane aminokwasy. Są bogate w mikro i makroelementy, zawierają witaminę E, A, D, kwas pantotenowy, są również źródłem wapnia (53 mg), żelaza (1,8 mg), fosforu (191 mg) i magnezu (12 mg).
Potrzebujemy białka dla regeneracji mięśni, które ulegają uszkodzeniom podczas treningów. Śniadanie oparte na jajkach jest pożywne i bardzo sycące. Na omlet na śniadanie można się skusić gdy zamierzamy trenować późnym popołudniem albo wieczorem. Duża ilość węglowodanów nie będzie nam wówczas potrzebna już o poranku.
Suszone pomidory są bogactwem witaminy C, zawierają wapń, magnez, fosfor, potas i sód. Obecne są w nich związki antyoksydacyjne (neutralizują działanie wolnych rodników, powstałych w czasie wysiłku).
Rukola dostarczy witamin, zwłaszcza C, B5, E, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu, kwasów organicznych, żelaza oraz jodu przyspieszającego przemianę materii.
Składniki:
Przygotowanie:
Namoczyć pomidory we wrzątku pokroić je na cienkie paseczki. Rozbić jajka do miseczki i ubić. Dodać sól i pieprz. Wylać jajka na patelnię i dodać pomidory. Smażyć na małym ogniu, na maśle, pod przykryciem tak, by nie przypalić omletu. Gdy jajka będą ścięte - przełożyć omlet na talerz, ułożyć rukolę i złożyć na pół.
Smacznego biegowego!
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na kulinarnym blogu Doty Szymborskiej. Polecamy: Serowe śniadanie
Dołącz do nas na Facebooku.