Kurczak w towarzystwie karczochów i pomidorów

Karczoch to roślina z rodziny astrowatych, pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, ale współcześnie można ją spotkać w całej Europie i Ameryce Północnej. Gotuje się serca karczochów ukryte pod warstwą stwardniałych łusek. Można również smażyć lub piec. Do tego pyszny kurczak, pomidory suszone i świeże, bazylia i ser. Wszystko co jest w tym daniu jest pożywne, wartościowe i wyśmienicie smakuje.

Karczochy zawierają około 3% cukrów, 3% białka, tłuszcz i witaminę C. Ich wartość odżywcza nie budzi może zachwytu, ale ceni się je ze względu na zawartość cukru - inuliny, który może być spożywany przez chorych na cukrzycę. Ekstrakt z liści karczocha ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe oraz redukujące poziom cholesterolu.

Suszone na słońcu pomidory mają dużo witaminy C (101,8 mg), zawierają również witaminy z grupy B. Znajdziemy w nich również sporo wapnia (47 mg) i żelazo (2,68 mg), magnez (81 mg), fosfor (139 mg), dużo potasu, sodu, troszkę cynku, miedzi i manganu (0,5-07 mg).

Kurczak z pomidorami, karczochami i makaronemKurczak z pomidorami, karczochami i makaronem Dota SzymborskaKurczak z pomidorami, karczochami i makaronemKurczak z pomidorami, karczochami i makaronem Dota Szymborska Pomidorki koktajlowe i suszone pomidory

Bazylia również jest bogata w witaminę C, wapń, żelazo (3,17 g), magnez  i mangan (1,148 mg). Poza tym jest pyszna, aromatyczna i dobrze wpływa na trawienie. Ma również działanie przeciwskurczowe, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Powszechnie uważa się, że działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i dodaje sił.

Do tego dodajemy porcję białka pod postacią kurczaka i bombę węglowodanową - makaron.

Składniki (dla 4 osób):

  • 500 g piersi kurczaka, najlepiej zagrodowego,
  • 350 g makaronu,
  • garść liści bazylii,
  • masło,
  • 100 g parmezanu,
  • 100 g karczochów (ze słoika),
  • 100g pomidorków koktajlowych,
  • kilka pomidorów suszonych na słońcu,
  • 4 łyżeczki zielonego pesto,
  • pieprz, sól, oliwa.

Kurczak z pomidorami, karczochami i makaronemKurczak z pomidorami, karczochami i makaronem Dota SzymborskaKurczak z pomidorami, karczochami i makaronemKurczak z pomidorami, karczochami i makaronem Dota Szymborska Karczochy i świeża bazylia

Przygotowanie:

Kurczaka posypać solą i pieprzem, na patelni roztopić masło, smażyć aż będzie gotowy. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Usmażonego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, które wcześniej wysmarowaliśmy masłem. Przykryć folią aluminiową. Suszone pomidorki namoczyć we wrzątku. Zagotować wodę w dużym garnku. Osolić i wrzucić makaron. Utrzeć parmezan, pokroić na połówki pomidorki koktajlowe. Pokroić na paseczki pomidorki suszone. Pokroić karczochy. Posiekać bazylię. Ugotować makaron. Odcedzić, przełożyć do garnka, wymieszać z parmezanem i bazylią. Dodać 4 łyżeczki zielonego pesto. By łatwiej się mieszało można do pesto dolać łyżkę oliwy. Kurczaka wyjąć z piekarnika i pokroić w cienkie plastry. Nałożyć na talerze makaron, posypać pomidorkami, karczochami, ułożyć kurczaka.

Smacznego biegowego!

Tekst: Dota Szymborska ( oneginetatopa.blogspot.com )

Dołącz do nas na Facebooku.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.