Tekst: Dota Szymborska (oneginetatopa.blogspot.com)
Ostatnio książka Oliviera - "Ministy of Food" jest eksploatowana. Na stronie 55 znajduje się przepis "Cherry Tomato Sauce With Cheat's Fresh Pasta". Wystarczy dodać tuńczyka by przybyło białka i energii do biegu. Smakuje wyśmienicie, a co ważne jest inny...
Składniki: 400 g pomidorków koktajlowych, 4 ząbki czosnku, bazylia w doniczce (cała liście i łodyżki) 500 g świeżego makaronu do lasagne 100 g parmezanu 2 łyżki masła 4 łyżki octu winnego (czerwony dobrej jakości, np. Monini) puszka tuńczyka w kawałkach w oleju oliwa sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomidorki koktajlowe pokroić a pół. Obrać ząbki czosnku. Obrać listki bazylii i przełożyć do miseczki, do drugiej włożyć łodyżki. Pokroić makaron do lasagne w długie, grube paski. Utrzeć parmezan. Odcedzić tuńczyka i rozdrobnić widelcem. Na patelni smażyć na oliwie czosnek, dodać masło, zamieszać. Gdy czosnek zacznie brązowieć dodać pomidorki koktajlowe. Gdy wszystko ładnie bulgocze dodać pół liści z bazylii i posiekane łodyżki. Następnie dolać octu winnego. Dodać tuńczyka. Zagotować w dużym garnku osoloną wodę. Gotować makaron przez około 3-4 minuty. Odcedzić. Zostawić sobie troszkę wody po gotowaniu makaronu. Dodać makaron do sosu, wymieszać. Dodać parmezan i bardzo starannie wymieszać. Jeżeli potrzeba, dolać troszeczkę wody po gotowaniu makaronu. Gotować przez chwilę. Nałożyć na talerze i posypać listkami bazylii.
Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku.