Tekst i zdjęcia: Dota Szymborska ( oneginetatopa.blogspot.com )
Przepis (lekko zmodyfikowany) pochodzi z Jamie's Ministry of Food. Anyone can learn to cook in 24 hours. Jamie Olivier.
Składniki (dla 4 głodnych osób):
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na kwadraty o średnicy około 1,5 cm. Cebulę siekamy. Obieramy ze skórki imbir i siekamy na drobne kawałeczki. Kolendrę rozdzielamy - listki od korzonków. Listki (umyte) odkładamy na bok, korzonki (też umyte) siekamy drobno.
Na średnim ogniu ustawiamy patelnię, nakładamy trochę masła i smażymy: cebulę, imbir i korzonki kolendry prze około 10 minut.
Następnie dodajemy sos Tikka Masala i kurczaka. Mieszamy starannie, nie przerywając smażenia dodajemy pomidory z puszki i mleko kokosowe. Następnie dolewamy wody - najlepiej użyć do tego puszki po mleku kokosowym lub pomidorach - bo właśnie takiej ilości wody potrzebujemy. Dalej gotujemy. Jak już widzimy bąbelki w sosie - zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 20 minut. Mieszamy. Doprawiamy - solą i pieprzem. Na teflonowej patelni prażymy płatki migdałowe.
Podajemy w głębokich talerzach lub miseczkach. Dodajemy jogurtu, posypujemy prażonymi migdałami i zieloną kolendrą. Podajemy z ćwiartką cytryny do skropienia. Do tego ryż i mamy super biegowe danie!
Szukasz czegoś na deser? Lubisz czekoladę na gorąco? Polecamy przepis na oneginetatopa.blogspot.com
Dołącz do nas na Facebooku.