To proste i szybkie w wykonaniu danie sprawdzi się świetnie na obiad zaraz po treningu, bo dostarczy nam węglowodanów, dzięki którym uzupełnimy glikogen w wątrobie i mięśniach, z którego będziemy czerpać energię na następnym treningu. Zawarte w piersi z kurczaka białko będzie budulcem dla uszkodzonych wskutek treningu mięśni. Pietruszka jest źródłem żelaza, chilli sprawi, że potrawa będzie bardziej sycąca, a odrobina parmezanu - doda wprawdzie więcej kalorii, ale również poprawi smak dania. Nie przesadzajmy jednak z jego ilością.
Ponieważ danie to nie jest bardzo tłuste, nie obciąża nadmiernie żołądka, dzięki czemu można 2-3 godziny po obiedzie wyjść biegać (jeśli oczywiście nie byliśmy na treningu przed nim).
W opcji wegetariańskiej można się pozbyć piersi z kurczaka, danie nie traci przez to dobrego smaku.
Co będzie nam potrzebne?
Makaron Natka pietruszki Cebula czerwona Pierś z kurczaka Parmezan tarty Chilli Oliwa
Zasmażona pierś z kurczaka ma 187 kcal w 100 gramach, 33,44 g na 100 to białko, 4,71 g to tłuszcz. Zawiera wapń (16 mg), magnez (31 mg), fosfor (246 mg), potas (276 mg) i sód (79 mg), żelazo (1,14 mg), jest również źródłem cynku (1,08 mg), zawiera niewielką ilość miedzi i manganu. W zasmażonej piersi z kurczaka znajdziemy głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe (7,72 g), kwasy tłuszczowe nasycone to 1,29 g na 100 gramów produktu, a wielonienasycone to 1,07 g.
Makaron ma 158 kcal w 100 gramach, 5,8 g stanowi białko, 30,86 g węglowodany, a tylko 0,93 grama tłuszcz. Zawiera wapń (7 mg), magnez (18 mg), fosfor (58 mg), potas (44 mg), niewielkie ilości żelaza, cynku, miedzi i manganu.
Natka pietruszki ma 36 kcal w 100 gramach (do potrawy zużywamy jej znacznie mniej), 6,33 g to węglowodany, 2,97 g białko, a 3,3 g błonnik. Zawiera wapń (138 mg na 100 g), żelazo (6,2 mg), magnez (50 mg), fosfor (58 mg), potas (554 mg), sód 56 mg), cynk (1,07 mg), śladowe ilości miedzi, manganu i selenu. Jest również bogata w beta-karoten i witaminę C i E.
Jak przygotować makaron z kurczakiem, pietruszką, chili i parmezanem?
Ugotuj makaron (może być razowy - po treningu, albo biały przed) według przepisu podanego na opakowaniu. Wrzuć na patelnię pokrojoną w paski cebulę i podsmaż ją trochę, po czym dodaj pokrojonego w paski lub kostkę kurczaka, chilli (niezbyt dużo, w zależności od tego czy lubisz ostre potrawy czy nie) - i smaż krótko. W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki na drobno, tylko od Ciebie zależy ile jej dodać - jeśli bardzo lubisz - dorzuć więcej. Gdy makaron będzie gotowy odcedź go i polej oliwą, wymieszaj na durszlaku. Wrzuć go z powrotem do garnka i dodaj pozostałe składniki - kurczaka z cebulką i pietruszkę. Wyłóż na talerz i posyp odrobiną parmezanu. Smacznego!
Magda Ostrowska-Dołęgowska