Masz pytania? Podyskutuj z nami na FORUM!
Jedzenie posiłków typowo kwasowych na krótką metę nie spowoduje niczego złego. Ludzki organizm sobie z tym radzi poprzez pobieranie wapnia, sodu, potasu lub magnezu z tkanek. Jeżeli natomiast posiłki zakwaszające to nasza stała dieta , minerały z naszego organizmu przestają nam wystarczać. Następuje demineralizacja tkanek. Nie chodzi tylko o odwapnienie organizmu i pojawianie się osteoporozy, łamania zębów i paznokci. Dotyczy to całego ciała, przez co stajemy się podatni np. na złamania kości, próchnicę zębów, ponadto choroba wieńcowa, miażdżyca, wylewy, nadżerki na błonach śluzowych, choroby wątroby, zmarszczki, problemy z włosami, cukrzycę, zmiany zwyrodnieniowe stawów oraz zmiany nowotworowe.
Oto lista produktów zakwaszających organizm:
Produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 - 5,0:
Mięso i wędliny - szczególnie wieprzowina
Cukier i produkty zawierające cukier
Sztuczne słodziki
Biała mąka pszenna i produkty pochodne
Biały ryż
Sery żółte
Kawa
Czarna herbata
Kakao i czekolada
Sól
Produkty średnio kwasotwórcze PH 6,9 - 6,0:
Ryby
Chleb żytni
Płatki zbożowe
Makaron pełnoziarnisty
Ryż brązowy
Orzeszki ziemne
Piwo i-Sport
Produkty s łabo kwasotwórcze PH do 7,0:
A oprócz tego:
melasy i przetworzone mieszanki miodów pszczelich
potrawy smażone
rafinowane oleje słonecznikowy, uniwersalny, sojowy, palmowy itd.
niektóre strączkowe (soja, groch) oraz ziemniaki bez skórki
niektóre owoce (żurawiny, borówki, jagody, śliwki)
napoje alkoholowe wszelkiego typu
tytoń (zarówno papierosy jak i fajka)
leki
Zobacz również:
Zakwaszanie i odkwaszanie organizmu. O co chodzi? [KLIKNIJ]
Co odkwasza organizm? [KLIKNIJ]